Bladl, az édesen és sósan is mennyei osztrák csemege

Írta: ,

Mindig is szerettél volna egy olyan receptet, amellyel egyszerre két fogást készíthetsz el? Mi Leogangban kóstoltuk meg ezt a csodás csemegét, aminek egyetlen hátránya van: nehéz abbahagyni az evést…

Hozzávalók:

  • 0,5 kg fehér rozsliszt
  • egy kis darab vaj
  • 0,5 l víz
  • egy csipet só
  • forró olaj

A baconös-burgonyás töltelékhez:

  • 25 dkg főtt, majd kihűlt burgonya 
  • sovány bacon
  • egy csipet őrölt kömény
  • egy csipet só

Mellé:

  • savanyú káposzta
  • áfonya- vagy ízlés szerinti dzsem

Elkészítés:

Folyamatosan kevergetve olvaszd meg a vajat a forró olajban. 

Tegyél egy csipet sót a lisztbe, majd forró vízzel alaposan keverd el. Az így kapott tésztát dagaszd homogén állagúra, utána formáld hengerré, és vágd kb. 3 cm vastagságú szeletekre. 

Döntsd el, milyen arányban szeretnél töltött és töltetlen változatot – utóbbit édesen és sósan is fogyaszthatod. A töltelékhez alaposan keverd össze az apróra vágott burgonyát a felkockázott baconnel, amit végül sóval és őrölt köménnyel ízesítesz. Ez a finom massza aztán a kiválasztott bladl-ok közepébe kerül, amelyeknek a széleit az ujjaddal dolgozd össze.

A vajas olaj újbóli felhevítése után alaposan süsd meg a bladl-ok mindkét oldalát. Tálald savanyú káposztával és dzsemmel, így rögtön egymás mellé kerül a főétel és a desszert!