7 szokatlan konyhai alapanyag, amit ki kell próbálnod

Sándor Alexandra
Írta: ,
7 szokatlan konyhai alapanyag, amit ki kell próbálnod
Az egzotikus összetevők régen csak főzős tévéműsorokban és egyes nemzetek konyháinak specialitásait kínáló éttermekben voltak jelen. A nagyáruházak, illetve a delikátesz üzletek jóvoltából azonban szinte bármit bármikor beszerezhetsz, a net pedig bővelkedik jobbnál jobb receptekben. Íme, néhány összetevő, amit muszáj hazavinned!
Miso
Az ázsiai specialitás tulajdonképpen egy szójababból készült paszta, melyet többféle változatban fogyaszthatsz. A koreai változatot doenjang-nak hívják, és az ízesítetlen masszát takarja, míg a gochujang a chilivel pikánsabbá tett verzió.
Az első levesnek és salátaöntetnek kiválóan alkalmas, a második pedig grillezett húsok mellé tökéletes mártásnak.
Porcini
Napjaink egyik legkedveltebb mesterséges ízfokozója a nátrium-glutamát, amelyet bár számos egészségügyi problémával összefüggésbe hoznak, népszerűsége töretlen az általa érzékelhető „umami”, azaz mennyei íz miatt.
Az európai és az amerikai konyhaművészet ritkán aknázza ki, hogy a természet ajándékaiban is megtalálható ugyanez az aroma: keresd például a porcini gombában, amelyek szárított vagy porított formában vásárolhatsz meg!