5 spanyol finomság, amit meg kell kóstolnod a nyaralás alatt

Írta: ,

Spanyolországban nem csak az idő tökéletes ahhoz, hogy jól érezd magad, hiszen a kultúra is számos izgalmas programot tartogat. De én most nem ezekről akarok beszélni, hanem valami sokkal fontosabb dologról... a spanyol konyháról! Ha a mediterrán országba utazol, az alábbi finomságokat semmiképp se hagyd ki! Meg fogod köszönni, hogy szóltam... ;)

Paella Kép forrása: halfbakedharvest.com

1/5 Paella

A rizottó jó dolog. Ha pedig a rizs enyhén paprikás, fűszeres, és a legkiválóbb, frissen fogott tengeri finomságokkal van összeforgatva, akkor még jobb.

A paella az én ízlésemnek kicsit zsíros volt – legalábbis Spanyolország déli részén, ahol én kóstoltam –, és bár jobban szeretem, ha a tengeri herkentyűk valami könnyedebb formában vannak elkészítve, így is izgalmas fogás volt, amit mindenképpen meg kell kóstolnod, ha a mediterrán országban jársz.

Churros Kép forrása: everydaydishes.com

2/5 Churros

Friss, könnyű tésztából készült forró finomság, amit cukorba, esetleg fahéjba is forgatnak, majd valamilyen szószba – jellemzően csokoládéba – mártogatnak.

Ez a churros, a spanyolok egyik legnépszerűbb édessége, ami körülbelül annyira része a helyi konyhának, mint nálunk a kürtőskalács.

Minden esély megvan rá, hogy már a puszta illatával is teljesen el fog varázsolni!

Olla gitana Kép forrása: travelerslunchbox.com

3/5 Olla gitana

Spanyolország Murcia nevű tartományában számít klasszikusnak ez az egyébként cigány konyhában is elterjedt pörkölt, amit a friss idényzöldségek és a gazdag fűszerezés mellett enyhén édeskés íze tesz tökéletessé.

Egyhetes spanyol tartózkodásom alatt ez volt az az étel, ami miatt úgy éreztem, már önmagában ezért is megérte az országba látogatni. Itthon persze első dolgom volt rákeresni, és kiderült, hogy az enyhén édeskés mellékízt annak köszönheti, hogy a pörköltbe két körtét is belefőznek.

Sosem jutott volna eszembe, de a végeredményt kóstolva állítom: zseniális ötlet!

Gazpacho Kép forrása: directoalpaladar.com

4/5 Gazpacho

A spanyolok könnyű, nyári levese tulajdonképpen egy paradicsomleves, de annál sokkal intenzívebb, erőteljesebb az íze, amit nem a túlzott só vagy az erős fűszerek, hanem a zöldségek kavalkádja biztosít.

Jéghidegre hűtve a legjobb, egyszerűen elképzelni sem tudok kellemesebb hűsítőt az igazán forró napokra, amikor már a gyümölcsleves édessége sem esik jól.

A gazpacho ekkor is üdítően hat, és egy kisebb étkezést is helyettesíthet.

Spanyol krokett Kép forrása: chezsilvia.com

5/5 Spanyol krokett

A krokett számos nemzet konyhájában jelen van, de a spanyolok szívesen töltik meg sajttal, sonkával és finom fűszerekkel a ropogós kis krumplifalatokat, amik belül így mennyeien krémesek maradnak.

Kiadósabb ebéd mellé köretként is megfelel, de akár önmagában is fogyaszthatod, főleg, ha egy pohárka spanyol bort is kortyolgatsz mellé.