Tökben tálalt sütőtökleves

bien.hu
Írta: ,
Tökben tálalt sütőtökleves
Egy finom, klasszikus sütőtökrémleves lerben sült tök-tányérban tálalva.

Hozzávalók:

- 1,5 kg hámozott, kimagzott, apróra vágott sütőtök 

- 1 hagyma, apróra vágva 

- 1 liter alaplé vagy víz 

- 150 ml tejszín 

- ¼ teáskanál reszelt vagy őrölt szerecsendió 

- frissen őrölt fekete bors, ízlés szerint 

- tejföl a tálaláshoz

Elkészítése:

1. Két közepes méretű sütőtöknek vágjuk le a felső 1/3-át, kanalazzuk ki a magokat, majd a belsejét is és vágjuk kockákra a húsát.

2. Tegyük sütőbe a két kivájt tököt, süssük míg megpirul és a belseje megpuhul.

3. Eközben tegyük a tököt, hagymát és alaplevet egy nagy serpenyőbe. Forraljuk fel és főzzük lassú tüzön 20 percig. Helyezzük egy magas tálba az egészet, botmixerrel pürésítsük és öntsük vissza a serpenyőbe. Keverjük hozzá a tejszínt, szercsendiót, borsot. Tálaljuk a készre sült tökökben, ropogós kenyérrel, tejföllel.