Sütőtök krémleves Hokkaido-tökből

Írta: ,

Remek kis levest főztem a Hokkaido-tökből. E Japánból származó sütőtök félének gyönyörű narancssárga héja már messziről vonzza a tekintetet. Narancsszínű a zöldség belseje is. Finom, édes íze van. Krémlevesnek is kiváló.

Magas karotin- és C-vitamin tartalmának köszönhetően remek immunerősítő.

Hozzávalók 2 személyre:

  • 2 kisebb Hokkaido-tök (kb. 50 dkg)
  • 1 nagy burgonya
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • szerecsendió
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1 kiskanál olívaolaj
  • 2-3 dkg tökmag
  • tökmagolaj a díszítéshez

Elkészítés:

A Hokkaido-tököket megmossuk, szárazra töröljük, majd csinos kalapot kanyarintunk nekik. A tökmagokat kiszedjük. Majd éles kés és kiskanál segítségével kivájjuk a zöldségek húsát.

A krumplit megtisztítjuk, majd apró kockákra vágjuk.

A vöröshagymát apróra vágjuk, kevés olívaolajon megdinszteljük. A megtisztított fokhagymát felszeletelve a vöröshagymához adjuk. Vigyázzunk, nehogy odaégjen!

A sütőtök darabokat és a burgonya kockákat a hagymákhoz tesszük, és együtt pirítjuk tovább őket.

2 deciliter vízzel felöntjük, sózzuk, szerecsendióval ízesítjük. Ha megpuhultak a zöldségek, rúdmixerrel pürésítjük. 

Összeforraljuk a főzőtejszínnel, és már tálalhatunk is.

A kész levest a sütőtök héjában kínálhatjuk. Ha szükséges, vágjunk egy kis talpat a tököknek, hogy biztosan álljon a tányérokon.

A Hokkaido-tökből készült krémlevest száraz serpenyőben pirított tökmaggal és tökmagolajjal díszítjük.