Céklakrémleves pirított mandulával

Írta: ,

A céklát ősidők óta ismerik az emberek. Már újkőkorszaki (i.e. 4000) archeológiai lelet is tanúskodik erről. Az indiai ájurvédikus orvoslás vérképző gyógynövényként említi a céklagumót.

A céklából tudja az emberi test a legjobban hasznosítani a vasat. Serkenti a sejtnövekedést és a sejtmag regenerálódását. Aktiválja a vörösvérsejt képződését, és a nyirokrendszer működését is támogatja. Kiváló méregtelenítő és vízhajtó.

Várandósoknak kimondottan ajánlott a cékla fogyasztása, mert folsavban igen gazdag zöldség.

Hozzávalók:

  • 2 nagy céklagumó
  • 1 közepes burgonya
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 dl főzőtejszín
  • bors
  • 1 mokkáskanál római kömény
  • 2 dkg mandulaforgács

Elkészítés:

A céklát és a burgonyát megtisztítjuk, majd apró kockákra vágjuk.

A vöröshagymát finomra vágjuk, kevés olajon dinsztelni kezdjük, hozzáadjuk a szeletekre vágott fokhagymát. 1-2 perc múlva belerakjuk a felkockázott burgonyát és céklát.

10 percig sűrűn kavargatva együtt dinszteljük őket. Felöntjük 1 liter hideg vízzel. Sózzuk, 1-2 tekerésnyi borssal ízesítjük. Hozzáadjuk a római köményt. Csakis római köményt használjunk, a hagyományos kömény nem illik ebbe az íz világba.

Fedőt teszünk az edényre, és puhára főzzük a zöldségeket.

Ha megfőtt, botmixerrel pürésítjük.

Belekeverjük a tejszínt, s ha kell, még ízesíthetjük a fűszerekkel. 1-2 percre még visszatesszük a tűzre.

Száraz serpenyőben picit megpirítjuk a mandulát.

A céklakrémlevest tányérba merjük. Pirított mandulával tálaljuk.