Birsalma krémleves pirított dióval

Írta: ,

A birsalmát többnyire csak kompótként, vagy birssajtként ismerjük. Ez a fanyar ízű gyümölcs pedig krémlevesként, vagy akár húsos ételekben is megállja a helyét. Sütikbe is tehetjük.

A birs héja és magháza csersavat és pektint tartalmaz. Utóbbi miatt kiváló méregtelenítő. Görcsoldó hatása miatt enyhítheti a menstruációs görcsöket. Emésztési problémák esetén is használható. Don Quijote például hű szolgája, Sancho Panza gyomorrontását birssel javasolta gyógyítani.

A birsalmát az ókori Rómában a termékenység, ill. a boldogság szimbólumaként ismerték.

Hozzávalók:

  • 5 szép nagy birsalma
  • 1 evőkanál barna cukor
  • 2 dl tej
  • ½ csomag főzős vanília puding
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
  • 1 mokkáskanál reszelt citromhéj
  • 8-10 fél dió

Elkészítés:

A birsalmát alaposan megmossuk, magházát kiszedjük. A gyümölcsöt apró kockákra vágjuk, és annyi vízben, hogy ellepje, odatesszük főni.

Barna cukorral, fahéjjal és reszelt citromhéjjal ízesítjük.

Ha a gyümölcs megpuhult, botmixerrel pürésítjük.

A tejet kikeverjük a pudingporral, és besűrítjük vele a levest. Ha kihűlt a birsalma krémleves, száraz serpenyőben megpirított dióval tálaljuk.