Almás-gyömbéres sütőtök krémleves

Írta: ,

A sütőtök egyik kiváló ízesítője a gyömbér. Most a kisujjnyi friss gyömbér mellett egy szép alma is került a levesbe. 

A gyömbért a kínai orvoslásban 5000 éve alkalmazzák. Ilyenkor télidőben különösen ajánlott a gyömbér fogyasztása, mert átmelegít, erősíti az immunrendszert. Segíthet a nátha leküzdésében.  Az indiai ájurvédikus orvoslás szerint testet és lelket erősítő hatást tulajdonítanak a gyömbérnek. 

Intelligencianövelő, nyugtató, és vágyfokozó szerepe is van. Indiában és Afrikában potencianövelőként fogyasztják.

Hozzávalók:

  • 60 dkg sütőtök 
  • 1 szép nagy piros alma
  • kis ujjnyi friss gyömbér
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 dl főzőtejszín
  • bors
  • csipetnyi szerecsendió

Elkészítés:

A sütőtököt a szokásos módon megsütjük.

A megtisztított vöröshagymát kevés olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a kockákra vágott almát és a héjától megszabadított sütőtököt, szintén felkockázva.

Gyakran kevergetve pirítjuk 5-6 percig, majd annyi vízzel, hogy ellepje, felöntjük.

Sózzuk, borsozzuk. A gyömbért megmossuk, és akkor tesszük a levesbe, amikor már majdnem puha a sütőtök. A gyömbért csak a főzés utolsó fázisában adjuk az ételhez, mert így kiemeli, teltebbé teszi az ízeket. Intenzív íze miatt bánjunk takarékosan a gyömbér adagolásával! 

Szerecsendióval ízesítjük tovább a finom levest.

Fedő alatt készre főzzük. Ha a gyömbér is puhára főtt, botmixerrel pürésítjük a levest. A tűzhelyre visszatéve hozzáadjuk a tejszínt. 1-2 perc alatt összefőzzük, és már tálalhatunk is.

Száraz serpenyőben megpirított tökmaggal és tökmagolajjal tálaljuk ezt a mennyei almás-gyömbéres sütőtök krémlevest.