3+1 leves az ünnepekre, ha unod már a halászlét

Írta: ,

Az ünnepi időszak sokaknak együtt jár a szokásos halászlé evéssel, ám ha idén valami mást is kipróbálnál, cikkünkben 3+1 különleges receptet találsz!

Narancskrémleves édesköménnyel Kép forrása: moniwkuchni.blogspot.hu

1/4 Narancskrémleves édesköménnyel

Hozzávalók kb. 4 személyre: 1,2 l zöldségalaplé, 1 nagy narancs héja, 3 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 400 g édeskömény, 150 g selymes tofu, só, bors ízlés szerint.

Elkészítési idő: kb. 1 óra.

A narancsot alaposan megpucoljuk, csak a héját fogjuk használni: a narancshéj darabokat összefőzzük az alaplével kb. 30 percig. Időközben a fokhagymát és a hagymát meghámozzuk és apróra vágjuk, illetve az édesköményt is felaprítjuk. Fél óra leteltével hozzáadjuk a leveshez a fokhagymát, a hagymát és az édesköményt, majd további 30 percig hagyjuk összeérni az ízeket. Ha lejárt az idő, akkor kivesszük a levesből a narancshéjdarabokat és hozzáadjuk a tofut. Hogy kellőképpen krémes legyen a levesünk, mindezt alaposan összeturmixoljuk. Végül sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, és tálalhatjuk is.

Spárgás csirkeleves tárkonnyal díszítve Kép forrása: lecremedelacrumb.com

2/4 Spárgás csirkeleves tárkonnyal díszítve

Hozzávalók kb. 4 személyre: 500 g spárga, 125 g zeller,  125 g póréhagyma, 125 g vöröshagyma, 1,2 l csirkealaplé, 200 g selymes tofu, 300 g csirkehús, 1 teáskanál kakukkfű, só, bors ízlés szerint, olaj, tárkony a díszítéshez.

Elkészítési idő: kb.

1 óra.

A csirkehúst megfőzzük, majd apró darabkákra vagdossuk. A zellert, a póréhagymát és a vöröshagymát megtisztítjuk és felszeleteljük. A spárgák tetejét a csúcstól 3,5 cm-re levágjuk és félretesszük, a megmaradt részt pedig felszeleteljük. Forró olajban megpároljuk a zellert, a póréhagymát és a vöröshagymát, utána ráöntjük a csirkealaplevet és felforraljuk. Ezután beletesszük a felszeletelt spárgát és 5 percig hagyjuk összerotyogni. Ezután hozzáadjuk a tofut, és hogy kellőképpen krémes legyen a levesünk, mindezt alaposan összeturmixoljuk. Végül beletesszük a spárgacsúcsokat, a csirkehúst és a kakukkfüvet, majd sózzuk, borsozzuk ízlés szerint és még kb. 10 percig összefőzzük. Tálaláskor tárkonnyal díszítjük.

Gyömbéres sárgarépaleves pirított kenyérkockákkal Kép forrása: madelinelu.com

3/4 Gyömbéres sárgarépaleves pirított kenyérkockákkal

Hozzávalók kb. 4 személyre: 0,5 kg sárgarépa, 1 krumpli, 1 fej vöröshagyma, 1 evőkanál őrölt gyömbér, 1 liter víz, 2 evőkanál olívaolaj, 4 szál koriander, 0,5 evőkanál curry, a díszítéshez pirított kenyérkockák (előrecsomagoltan).

Elkészítési idő: kb. fél óra.

A meghámozott, apróra vágott vöröshagymát dinszteljük meg olívaolajon. Eközben pucoljuk meg a répát és a krumplit, majd vágjuk karikára és kockára. Ha a hagyma üvegessé vált, akkor adjuk hozzá a répát, a krumplit, a gyömbért és öntsük fel vízzel. Mindezt alacsony hőfokon kb. 30 percig összefőzzük. Ha ez megvan, akkor alaposan turmixoljuk össze a levest, hogy kellőképpen krémes legyen a végeredmény. Végül pirított kenyérkockákkal, korianderrel és curry-vel tálaljuk a levest.

Vöröslencse leves Kép forrása: acedarspoon.com

4/4 Vöröslencse leves

Hozzávalók kb. 4 személyre: 1,2 liter zöldségalaplé, 50 g vöröslencse, 50 g aszalt sárgabarack, 1 nagy krumpli, 1 citrom leve, 1 teáskanál őrölt kömény, 1 szál petrezselyemzöld.

Elkészítési idő: kb. fél óra.

A krumplit meghámozzuk és nagyobb darabokra szeleteljük. A petrezselyemzöldet alaposan megmossuk és apró darabokra vágjuk. A citrom levét kifacsarjuk. A zöldségalapléhez hozzáadjuk a vöröslencsét, a sárgabarackot, a krumplit, a citrom levét, a köményt és a petrezselyemzöldet, és mindezt összefőzzük forrástól számított 30 percig. Hogy kellőképpen krémes legyen a levesünk, ezután alaposan összeturmixoljuk.