A zene gyógyít: bizonyítottan hatással lehet a lélekre a kedvenc dallamod

Zabolai Margit
Írta: ,
A zene gyógyít: bizonyítottan hatással lehet a lélekre a kedvenc dallamod

Kép forrása: peus/depositphotos.com

Az, hogy a modern ember napjait átitatja a stressz, nem számít új információnak. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy a hosszú távú stressz egyik hatása egy kutatás szerint a szervezet stresszre adott válaszának zavara lehet, ami komolyabb egészségügyi kockázatokhoz vezet.

Egészségügyi kockázatot vállal, aki nem kezeli a stresszt

A magas vérnyomás, a gyomorfekély vagy akár a depresszió mind olyan következmények lehetnek, amikkel jó eséllyel számolnia kell annak, aki nem képes kezelni a stresszt, megoldást találni a relaxálásra. Ezért is jó hír, hogy egy friss vizsgálat szerint van a stresszoldásnak egy kimondottan kellemes módja, ami még a legelfoglaltabbak életébe is beleférhet: ez pedig a zene.

A zeneterápia egyre nagyobb népszerűségnek örvend azok körében, akik valamilyen hatékony stresszlevezető módszert keresnek. Hogy a zenének jótékony hatása lehet az egészségre, azt már több vizsgálat is igazolta, de a japán Juntendo Egyetemen Kenichi Itao legutóbbi tanulmánya azt a kérdést járta körbe, hogy pontosan hogyan segít a zene a relaxálásban. A vizsgálathoz Itao és munkatársai arra kérték az önkénteseket, hogy a laborba érkezés után töltsenek ki egy rövid tesztet, majd 5 percnyi csendet kellett „hallgatniuk”, ezt 3 perc zene, majd ismét 5 perc csend követte.

A zene gyógyít: bizonyítottan hatással lehet a lélekre a kedvenc dallamodKép forrása: ArturVerkhovetskiy/depositphotos.com

A résztvevők három különböző zenét, klasszikust (Pachelbel D-dúr kánonját), úgynevezett gyógyító zenét (a Harukanaru Kage-t Yumi Nanatsutanitól) és japán popzenét hallgattak.

A vizsgálat során a kutatók mérték a résztvevők szívritmusát, vérnyomását és testhőmérsékletüket is, ezekből az adatokból pedig a stressz-szintre következtettek a zenehallgatás előtt, alatt és után.

Hogyan hat a nyugalmadra a zene?

A tudósok azt találták, hogy a kísérletben résztvevők szívverése sokkal nyugodtabb volt a zene hallgatása alatt, mint az az előtti vagy akár az utáni csöndben, és különösen igaz volt ez azok esetében, akikkel klasszikus zenét vagy gyógyító zenét hallgattattak. A tanulmány szerint ez azt igazolja, hogy a zenehallgatás segít a szimpatikus idegrendszer elnyomásában, míg a paraszimpatikus idegrendszer működését fokozza, ez pedig relaxációhoz vezet.

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!