Zen zóna – 5 tanács a nyugalmas otthoni meditációhoz

Szőke Angéla
Írta: , Frissítve:
Zen zóna – 5 tanács a nyugalmas otthoni meditációhoz

Kép forrása: fizkes/depositphotos.com

Jártál már buddhista templomban? Csodálatos helyek, szinte árad belőlük a nyugalom. Öröm bennük elmélkedni, hiszen ehhez a befelé forduló tevékenységhez pont ilyen békés környezetre van szükség. Ha nincs a közelünkben egy csendes park vagy kert, otthon vagyunk kénytelenek meditálni, de ez még nem jelenti azt, hogy meg kell alkudnunk. Kisebb változtatásokkal remek zen zónát lehet kialakítani szinte bármilyen szobából, amely – ha nem is változik buddhista templommá – segíthet közelebb kerülnünk a belső békénkhez, és könnyebben tudunk majd relaxálni benne.

Hol legyen?

Házban élsz, vagy egy kis lakásban? Nem kell félni, zen zónának mindenhol lesz hely. Gyakorlatilag bárhol kialakíthatjuk, de célszerű egy olyan zugot választani, ahol szeretünk lenni. Ha például a pincében van hely, de nem szívesen vagyunk ott, akkor abból nem válna jó meditációs helyiség. Az igények eltérőek lehetnek – valaki sötétben, valaki napfényben szeret elvonulni, de univerzális igény a csend, hiszen a beszűrődő zajok megzavarhatják az elmélkedést.

Ha nincs olyan helyiség, ahol teljesen kizárhatjuk a hangokat, próbálhatjuk nyugtató zenével elérni a megfelelő békés környezetet.

Dizájn

Fontos, hogy a zen zónánk stílusa illeszkedjen a környezetéhez. Ha nem vagyunk olyan szerencsés helyzetben, hogy egy egész szobát a meditációnk helyének szentelhessünk, akkor úgy kell kialakítanunk magunknak a békés szegletet a lakásban, hogy annak stílusa ne térjen el teljességgel a lakás többi részétől.

Tehát ha a nappalink modern és mi az egyik sarokban fogunk meditálni, ajánlatos modern kellékeket használni, hogy ne legyen disszonáns a hatás. Szerencsére egy kedves Buddha szobor minden enteriőrben remekül mutat.

Színek

A színek erejét nem szabad alábecsülni, hiszen hatással vannak a hangulatunkra. Attól függően, hogy mit szeretnénk elérni a meditációval, segítségül hívhatjuk a színterápiát is. A piros a szeretet és a melegség színe, ami a vitalitást növeli, a sárga pedig a jókedv és üdeség szimbóluma, ám ezek egyeseknek túl harsányak lehetnek.

A kék nyugtató, hűvös tónus, amely tökéletes, ha el szeretnénk lazulni és kitisztítani az elménket.

A fehér tisztaságot áraszt, az új kezdet szimbóluma, a zöld pedig a természet és a nyugalom árnyalata, amely kellemes a szemnek.

Berendezés

Hogy milyen bútort teszünk a meditációs térbe, az merőben függ attól, milyen fajta meditációt végzünk. Ha valaki mozgással lazul, vagy tánccal meditál, természetesen csak térre lesz szüksége, de a legtöbben állva vagy ülve, statikus pózban próbálják elérni a teljes relaxációt.

Sokaknak elég egy jógamatrac, míg mások kényelmesebb párnán, puffon vagy széken szeretnek ülni.

A legfontosabb a kényelem, hiszen a zent csak úgy érhetjük el, ha kényelmesen elhelyezkedtünk. Ez persze nem azt jelenti, hogy belesüppedünk egy fotelbe, hiszen a megfelelő tartás kulcsfontosságú.

Kellékek

Néhány kiegészítővel igazán nagy hatást tudunk elérni. A növények például behozzák a helyiségbe az életet és a természetet. Szintén hasznosak a kristályok, amik nemcsak szépek, hanem sokan hisznek gyógyító erejükben. A gyertyák és füstölők illata segít az ellazulásban, illetve a különböző illóolajokkal tarthatunk házi aromaterápiát.

A vizet is jó behozni a térbe egy kis otthoni csobogóval, de ha erre nincs lehetőségünk, elég, ha egy szép fa vagy fém tálba teszünk vizet és úsztatunk rajta virágfejeket.

Ha mindenünk megvan, ami kell, már csak a világításon kell tompítani és elmerülhetünk a zen erejében.

Képek forrása: pexels.com, kostyaklimenko/depositphotos.com

Fókuszban

A hibrid autóké a jövő?

5 gyors ünnepi főfogás - mert nem a konyhában eltöltött időn múlnak az ízek!

7 gyakori tünet, ami magnéziumhiányra utalhat - Rád hány igaz?

Full hibrid, plug-in hibrid vagy mild hibrid? Tegyünk rendet a fejekben hibrid fronton

Csak olyat ajándékozz, amit magadra is kennél! 7 fantasztikus növényi alapú kozmetikum karácsonyra