Vízi terápiák, melyekkel újra átélheted az ősbizalom érzését

Írta: ,

Születésünk pillanatáig mindannyian vízi lények voltunk, hiszen életünk első kilenc hónapját a magzatvízben töltöttük. Amikor testünk újra víz alá merül, akkor sejtjeink emlékeznek a kezdeti biztonságot nyújtó közegre. Erre épülnek a különböző vízi terápiák, amelyek segítenek, hogy újra átéljük a harmónia és az ősbizalom érzését.

Aquakontakt Kép forrása: murraymitchell.com

1/4 Aquakontakt

Mindannyian vágyunk néha a teljes elcsendesedésre, de a keleti meditációs technikák nem feltétlenül passzolnak mindenkihez. Érdemes lehet visszanyúlni ahhoz, amire univerzálisan minden ember emlékszik, az anyaméhben töltött teljes elengedettségre.

Az aquakontakt egy vízi meditációs technika, ahol egy terapeuta kíséri a mozdulataid a vízben. Nincsenek előre megtervezett mozdulatok, a terapeuta arra a mozgásra reagál, amelyben épp vagy – váltakoztatva a dinamikusabb és lassabb formákat. Közben olyan lélekállapotba kerülhetsz, ahol megtapasztalhatod a puszta létezés élményét, mindenféle értékelő szűrők nélkül, amikkel a hétköznapokban küzdünk. Egy olyan állapot, amikor nincsenek elvárások, hanem egyesülsz a vízzel és önmagaddal.

Rebirthing Kép forrása: shopstyle.com

2/4 Rebirthing

Ha valakit „nem vártak”, akkor a magzatkori élmények miatt felnőttkorban pszichés hatások jelentkezhetnek nála, vagy akit ellenkező neműnek vártak, annál előfordulhat, hogy nehezen éli meg nőiességét vagy férfiasságát.

A rebirthing, avagy vízi újjászületés terápiával egészen a fogantatás pillanatáig visszamehetsz, és olyan lelki blokkokat oldhatsz fel, amikre tudatos szinten már nem emlékszel.

A módszer egy egész napos egyéni terápia, ami a szárazföldön kezdődik. Egy speciális légzéssel módosult tudatállapotba kerülhetsz, melyben felszínre törnek a negatív, korlátozó hiedelmek. Ezeket fel tudod oldani, és át tudod alakítani pozitív gondolatokká. Ezt követi a vízi rész, amivel a születésnél megélt traumákat tudod feldolgozni.

Aquanatal Kép forrása: jolijolidesign.com

3/4 Aquanatal

Egy különleges szülést előkészítő mozgásforma, amiben ötvözik a jóga, a hastánc és meditáció elemeit. Maga a mozgásforma leginkább a kismama jógára emlékeztet, csak ez vízben zajlik, ami biztonságos környezetet teremt a várandós anyukáknak.

A vízben súlytalannak érzik magukat, a gerinc és a végtagok ellazulnak, megszűnik a boka és az ujjak dagadása, a pocak pedig kikerekedik, ezáltal a babának nagyobb mozgástere lesz és több oxigénhez is jut. Segít a szülési folyamatra való felkészülésben azáltal, hogy megtanít egy meditációs, kiegyenlített légzéstechnikára, fokozza a szülésnél szükséges izomcsoportok rugalmasságát, és nem utolsósorban segít csökkenteni a félelmeket és ráhangolódni az érkező csemetére.

4/4 Watsu

Ez egy vízi masszázs kezelés, ami a meridiánok körüli energiablokkokat oldja. A watsu alatt végig a terapeuta kezében lebegsz a víz felszínén. Minden mozdulat a légzés ritmusát követi – belégzésnél megemeli a testet, kilégzésnél pedig gyengéden mélyebbre merülsz.

A kezelést gyakran alkalmazzák már rehabilitációk során is, mert éppúgy segít a mozgásszervi problémák kezelésében, mint a lelki sérelmek oldásában. A nyújtások ellazítják az izmokat, csökkentik a görcsösséget, és megtapasztalhatod az abszolút ellazult állapotot.

A víz áramló mozgása pedig mindeközben elringat, és segít a tudat alatti programok feloldásában.