Visszatekintés a múltba: a történetmesélés hatása a lélekre

Sütő Gyöngyi
Írta: ,

Manapság divatos szlogen, hogy éljünk a jelenben, ahelyett, hogy a múltunk fájdalmas terheivel vagy homályos jövőnk tervezgetésével töltenénk az életünket, és tegyünk úgy, mintha a múltunk meg sem történt volna. Vonzó ez a gondolat, ám az életünk ilyen hozzáállással való szemlélése következtében egyes események és az azokhoz kapcsolódó érzések feldolgozatlanul maradhatnak. Ennek ellenszere az életre való visszatekintés módszere, melyet cikkünk témájául választottunk. 

Visszatekintés

Az életre való visszatekintés eredetileg az idős emberek terápiájának egyik formája, de mindnyájunknak segítségére lehet.

Attól, hogy valaki nem beteg, még kérhet segítséget bizonyos múltbeli témák feldolgozásához.

A visszatekintésbe való beavatkozást gerontolóusok és ápolástannal foglalkozó tudósok fejlesztették ki.

A múlt felidézésének, régi történetek újbóli elmesélésének felszabadító hatása lehet, és lehetőséget adhat terheink elengedéséhez.

Külső segítség

Sok idős ember van, aki hosszabb ideig él, és az élete nehézségeivel még aktívan akar foglalkozni, ezáltal jobb életminőséget teremtve magának.

Esetleg úgy érzi, hogy az életét eddig jól irányította, és továbbra is ezt szeretné tenni.

Vagy elvesztette a tartását, és már régóta kínozza egy probléma, például a gyász.

Esetleg csodálkozva veszi észre, hogy egy régóta elintézettnek hitt dolog újra felbukkant a tudatában, és rossz érzéssel tölti el. Idősebb korban a védelmi mechanizmusok gyengülnek, ezért újra aktualizálódhatnak régi konfliktusok, traumatikus tapasztalatok és félelmek.

Közepesen súlyos és súlyos depresszió esetén is bizonyítottan kedvező hatásai vannak ennek a terápiának.