Ha jellemző rá az alábbi viselkedés a közösségi médiában, valószínűleg nagyon magányos

Marity Mira
Írta: ,

Az emberek a közösségi médiát különböző okokból használják, és a használat módja tükrözi a személyiségüket. Különösen igaz ez a magányos emberekre, akik mentőövként keresik meg a szociális platformokat az elszigeteltség ellen.

Az újmédia kutatók egyöntetű véleménye az, hogy az online kommunikációs szokások idővel a valóságos társadalmi kapcsolatok romlását okozzák. A magányos emberek – húsvér kontaktusok hiányában – intenzív közösségi jelenléttel próbálják kompenzálni a humán kapcsolatokat.

A statisztikák szerint azok az emberek, akik nagyon egyedül érzik magukat, átlagosan 3-4 órát töltenek a Facebookon.

A kutatók bizonyítottnak látják, hogy a virtuális szociális partnerekkel töltött idő eltünteti azt az érdemi időt, amit a valódiakkal kellene tölteni, személyesen. Az online világban pedig – legalábbis az elmozdulási hipotézis szerint – csökken az ösztönzés és a motiváció arra, hogy élő emberek társaságát keresse az illető.

Farkába harapó kígyó

Érdekes és szomorú tendencia az, hogy a magányos emberek pont azért használják kétségbeesetten a Facebookot, hogy az őket kínzó egyedülléttől megszabaduljanak, ugyanakkor pontosan ezzel a metódussal lesznek a való életben még inkább egyedül. A Wisconsin-Milwaukee Egyetem kommunikációs kutatója, Hayeon Song szerint bizonyítékok vannak arra vonatkozóan, hogy azok az emberek, akik túl sok időt töltenek a közösségi oldalakon, a reális emberi kapcsolataik számát leredukálják.

Ezek az emberek hajlamosak introvertálttá válni, begubózni a saját világukba, végül depressziósok és elszeparáltan magányosak lesznek.

Olyan ez, mint egy ördögi kör – a magány a Facebook használatát fokozza, ám a nagymértékű Facebook-használat végleges elidegenedéshez vezet.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba