Vidék vs. Budapest: hol a jobb élni? Pro és kontra

Írta: ,

Tudjuk, hogy Budapesten belül is nagy különbségek vannak, és az ország többi részét sem lehet egy kalap alá venni, mégis évek óta létezik a kollektív tudatban a “vidék vs. Budapest” ellentét. Vitaindító cikkünkkel a ti véleményeteket szeretnénk megismerni: hol jobb lakni? Vidéken, vagy Budapesten?

Jobb munkahely, drágább lakhatás?

A főváros egyik legerősebb vonzerejét kétségtelenül az álláspiac jelenti, főleg a fiatalabb generáció számára, akik karriert építenének, saját otthonra, családalapításra, vagy csak egy jobb életre gyűjtenének. Azt persze túlzás lenne állítani, hogy Budapesten kívül nem lehet munkát kapni, de kétségtelen, hogy mondjuk egy kelet-magyarországi falu vagy akár kisváros munkalehetőségeit nem lehet összevetni azzal, amit a főváros tud kínálni ezen a téren.

Nem csak a szakmai kihívás lehet itt nagyobb, hanem persze sokkal jobban is lehet adott esetben keresni, felmerül viszont a kérdés, hogy jobban meg is lehet-e élni?

Mert az egy dolog, hogy több a jól fizető állás, de az ingatlanárak is nagyságrendekkel magasabbak. Egy budapesti panellakás árából az ország egyes részein 120 négyzetméteres családi házat lehet venni – csak persze kérdés, hogy ott hol talál olyan munkát az ember, amiből ezt finanszírozhatja.

Biztos, hogy olcsóbb a vidéki élet?

Az ingatlanárak mellett az egyéb kiadások is lényegesen eltérhetnek: vidéken sokan maguknak is megtermelik a húst és a zöldséget, a tojást, akár a tejet is, és bár természetesen mindezek előállítása sincs ingyen, olcsóbban kijöhet, mint boltban vásárolni.

Ugyanakkor a munka mellett erre egyre kevesebbeknek van ideje, és nem is lehet az utolsó fogpiszkálóig mindent maguknak előállítani.

És míg Budapesten egymást érik a bevásárlási lehetőségek, vidéken nem biztos, hogy lehetőségünk van átmenni a másik boltba, ahol olcsóbb a felvágott. Szóval hol éri meg lakni, ha az anyagiakról van szó?