Vidék vs. Budapest: hol a jobb élni?

Írta: ,

Tudjuk, hogy Budapesten belül is nagy különbségek vannak, és az ország többi részét sem lehet egy kalap alá venni, mégis évek óta létezik a kollektív tudatban a “vidék vs. Budapest” ellentét. Vitaindító cikkünkkel a ti véleményeteket szeretnénk megismerni: hol jobb lakni? Vidéken, vagy Budapesten?

Jobb munkahely, drágább lakhatás?

1/4 Jobb munkahely, drágább lakhatás?

A főváros egyik legerősebb vonzerejét kétségtelenül az álláspiac jelenti, főleg a fiatalabb generáció számára, akik karriert építenének, saját otthonra, családalapításra, vagy csak egy jobb életre gyűjtenének. Azt persze túlzás lenne állítani, hogy Budapesten kívül nem lehet munkát kapni, de kétségtelen, hogy mondjuk egy kelet-magyarországi falu vagy akár kisváros munkalehetőségeit nem lehet összevetni azzal, amit a főváros tud kínálni ezen a téren.

Nem csak a szakmai kihívás lehet itt nagyobb, hanem persze sokkal jobban is lehet adott esetben keresni, felmerül viszont a kérdés, hogy jobban meg is lehet-e élni?

Mert az egy dolog, hogy több a jól fizető állás, de az ingatlanárak is nagyságrendekkel magasabbak. Egy budapesti panellakás árából az ország egyes részein 120 négyzetméteres családi házat lehet venni – csak persze kérdés, hogy ott hol talál olyan munkát az ember, amiből ezt finanszírozhatja.

Biztos, hogy olcsóbb a vidéki élet?

2/4 Biztos, hogy olcsóbb a vidéki élet?

Az ingatlanárak mellett az egyéb kiadások is lényegesen eltérhetnek: vidéken sokan maguknak is megtermelik a húst és a zöldséget, a tojást, akár a tejet is, és bár természetesen mindezek előállítása sincs ingyen, olcsóbban kijöhet, mint boltban vásárolni.

Ugyanakkor a munka mellett erre egyre kevesebbeknek van ideje, és nem is lehet az utolsó fogpiszkálóig mindent maguknak előállítani.

És míg Budapesten egymást érik a bevásárlási lehetőségek, vidéken nem biztos, hogy lehetőségünk van átmenni a másik boltba, ahol olcsóbb a felvágott. Szóval hol éri meg lakni, ha az anyagiakról van szó?

Vidéken jobban figyelnek az emberek – de jó az neked?

3/4 Vidéken jobban figyelnek az emberek – de jó az neked?

Kis faluból költöztem évekkel ezelőtt Budapestre, és persze én is észrevettem, hogy mennyivel másabbak itt az emberek. Sokkal többen vagyunk, ezért sokkal kevésbé figyelünk egymásra, ami persze lehet áldás és átok is. Míg egy kistelepülésen mindenki ismer mindenkit, és sokkal többet tudunk egymásról, Budapesten az ember a legnagyobb tömegben is egyedül érezheti magát.

Sokan ezt úgy élik meg, hogy elkönyvelik: Pesten mindenki bunkó, senki nem figyel a másikra. Ugyanakkor az is igaz, hogy az embernek több lehetősége van azt tenni, amit szeretne, anélkül, hogy azon aggódna, mit szól ehhez a szomszéd utca. Merthogy nem a szomszéd utca, de esetleg a szomszéd lakás lakói sem ismerik őt.

De vajon mi a jobb? Ha figyelnek rád, ha mindig számíthatsz a környezeted segítségére, vagy ha magad maradhatsz a döntéseiddel? Te mit gondolsz?

Hol jobb gyereknek lenni?

4/4 Hol jobb gyereknek lenni?

Vidéken jobb a levegő, lehet az utcán játszani a többi gyerekkel, az ember tudja, hogy kik laknak a szomszédjában, és nem kapcsol be rögtön a vészjelzés, ha a az utca túloldalán lakó bácsi kihoz egy tábla csokit az árokparton focizó gyerekeknek. Budapesten ugyanakkor több a lehetőség, ha a szakkörökre, iskolaválasztásra, múzeumokra, vagy akár csak szórakozásra gondolunk.

Míg egyesek szerint a falun felnövő gyerekek talpraesettebbek, életre valóbbak, mások szerint a fővárosban szocializálódott lurkók sokkal nagyobb eséllyel indulnak például a továbbtanulásért folytatott versenyben, és magabiztosabbak, amikor mondjuk először kerülnek multi környezetbe, mert pályakezdő fiatalként sem teljesen idegen számukra ez a környezet.

Te mit gondolsz? Hol jobb gyereknek lenni, hol jobb gyereket nevelni? Egyáltalán, hol a jobb lakni? Vidéken, megyeszékhelyen, kisvárosban vagy falun, esetleg Budapesten?

A kommentekben tiétek a terep, hogy megvitassátok a kérdést!