Vidék vs. Budapest: hol a jobb élni? Pro és kontra érvek

Zabolai Margit
Írta: ,
Vidék vs. Budapest: hol a jobb élni? Pro és kontra érvek

Tudjuk, hogy Budapesten belül is nagy különbségek vannak, és az ország többi részét sem lehet egy kalap alá venni, mégis évek óta létezik a kollektív tudatban a “vidék vs. Budapest” ellentét. Vitaindító cikkünkkel a ti véleményeteket szeretnénk megismerni: hol jobb lakni? Vidéken, vagy Budapesten?

Hol jobb gyereknek lenni?

Vidéken jobb a levegő, lehet az utcán játszani a többi gyerekkel, az ember tudja, hogy kik laknak a szomszédjában, és nem kapcsol be rögtön a vészjelzés, ha a az utca túloldalán lakó bácsi kihoz egy tábla csokit az árokparton focizó gyerekeknek. Budapesten ugyanakkor több a lehetőség, ha a szakkörökre, iskolaválasztásra, múzeumokra, vagy akár csak szórakozásra gondolunk.

Míg egyesek szerint a falun felnövő gyerekek talpraesettebbek, életre valóbbak, mások szerint a fővárosban szocializálódott lurkók sokkal nagyobb eséllyel indulnak például a továbbtanulásért folytatott versenyben, és magabiztosabbak, amikor mondjuk először kerülnek multi környezetbe, mert pályakezdő fiatalként sem teljesen idegen számukra ez a környezet.

Te mit gondolsz? Hol jobb gyereknek lenni, hol jobb gyereket nevelni? Egyáltalán, hol a jobb lakni? Vidéken, megyeszékhelyen, kisvárosban vagy falun, esetleg Budapesten?

A kommentekben tiétek a terep, hogy megvitassátok a kérdést!

Biztos, hogy olcsóbb a vidéki élet?

Az ingatlanárak mellett az egyéb kiadások is lényegesen eltérhetnek: vidéken sokan maguknak is megtermelik a húst és a zöldséget, a tojást, akár a tejet is, és bár természetesen mindezek előállítása sincs ingyen, olcsóbban kijöhet, mint boltban vásárolni.

Ugyanakkor a munka mellett erre egyre kevesebbeknek van ideje, és nem is lehet az utolsó fogpiszkálóig mindent maguknak előállítani.

És míg Budapesten egymást érik a bevásárlási lehetőségek, vidéken nem biztos, hogy lehetőségünk van átmenni a másik boltba, ahol olcsóbb a felvágott. Szóval hol éri meg lakni, ha az anyagiakról van szó?

Fókuszban

A légúti hurut lehetséges színei - Melyik, mit jelent?

5 dolog, amit tenned kell, amikor hurutosan köhögsz

Hogyan „kozmetikázzuk” meg egyedül a kutyusunkat? 5 lépéses útmutató

Egészség és életmód

A légúti hurut lehetséges színei - Melyik, mit jelent?