Veszélyben vagy? Ilyen a bipoláris zavar, avagy a mániás depresszió

Sándor Alexandra
Írta: ,
Veszélyben vagy? Ilyen a bipoláris zavar, avagy a mániás depresszió

A mániás depresszió néven is ismert bipoláris zavar egy pszichiátriai kórkép, ami szélsőséges hangulatingadozást okoz. Mintha lassított hullámvasúton ülnél érzelmileg: az egyik szakaszban túláradó boldogság lesz úrrá rajtad, utána pedig még az élettől is elmegy a kedved. Bár a helyzet súlyossága és fennállásának időtartama egyénfüggő, de becslések szerint legalább a lakosság 2%-a érintett.

A depresszív szakasz tünetei

A bipoláris zavarban szenvedő emberek kezelés hiányában igen mély depressziós időszakokat is átélhetnek. Ennek jele a szomorúság, a szorongás, az energiahiány, a reménytelenség érzete, valamint a koncentrációs nehézség. 

 
A betegek gyakran elveszítik az érdeklődésüket a korábban kedvelt tevékenységek iránt, látványosan fogyhatnak vagy hízhatnak, túl sokat vagy túl keveset alszanak, s akár öngyilkosságot is fontolgathatnak.
A mániás szakasz tünetei

Ez a túláradó boldogságot jelenti, melynek során a páciens úgy érzi, bármit meg tud valósítani.

 
A kirobbanó önbizalom, a csökkent alvásigény, a folytonos agitáció érzete, a fokozott kommunikációs igény, a könnyen elvonódó figyelem, illetve az egymással versengő gondolatok számítanak a legjellemzőbb panaszoknak. 

 
Ilyenkor gyakori lehet a felelőtlen magatartás, ami főleg pénzköltésben és a szexuális viselkedésben nyilvánul meg. Jellemző a szerhasználatra való igény is a „pörgés” fokozásáért.

Fókuszban

Bor, gasztronómia és kultúra – Ez vár Budapest Borfesztiválján

10 pontos teendő lista, amit minden szülőnek át kell futnia sulikezdés előtt

A márkás, jó minőségű sportszerekért és sportruházatért irány az Intersport!