Így változtathatsz az egészségeden a légzéseddel

Fehér Dia
Írta: ,

A légzés elég intuitív folyamat, amire éppen ezért nem is figyelünk eléggé. Azonban elindult egy mozgalom, aminek követői úgy vélik, hogy a légzésgyakorlatok - vagyis az, ha ritmikusan lélegzel és oda is figyelsz a folyamatra - segíthet a magas vérnyomáson, jót tesz az emésztésnek és képes a stressz csökkentésére. De mi az igazság, mire képes ez a módszer? Most kiderül!

A légzőgyakorlatoknak számtalan fajtája létezik, ami pedig közös bennük, hogy ezek irányított folyamatok, melyek során akarattal változtatsz a légzés ritmusán, szimplán odafigyelsz a levegővételre, de ide sorolhatjuk a jóga során alkalmazott különböző légzéstechnikákat is. Az egyik legnépszerűbb ilyen gyakorlat az, amikor a rekeszizomhoz veszed a levegőt, ezáltal mélyül és lassul a légzés.

Dr. Belisa Vranich, klinikai szakpszichológus és légzőgyakorlat-oktató szerint a hasi légzés során (vagyis, amikor a rekeszizomhoz veszed a levegőt) nem használjuk a váll és a nyak izmait, emellett rövidebb a kilégzés és hosszabb a belégzés.

A módszer tudományosan is alátámasztott, a Nature című tudományos folyóiratban megjelent kutatás szerint ugyanis tényleg képes lehet csökkenteni a magas vérnyomást. 

A lassú, mély lélegzés ugyanakkor a Western Michigan Egyetem kutatása szerint képes csökkenteni a fájdalmat is. Egy másik, a Clinical Gastroenterology and Hepatology című lapban közölt tanulmány pedig megállapította, hogy a rekeszizom-légzés a refluxos betegek előnyére is válhat. Azonban ezek a kutatások elég rövid intervallumot vizsgáltak, így az eredményeik hosszú távon még nem mondhatóak bizonyosnak. 

A mentális egészségre viszont kétségtelenül pozitív hatással lehet a légzőgyakorlatok rendszeres végzése.

Szakértők szerint ugyanis a légzőgyakorlatok hangulatjavító, nyugtató hatásúak, így a depresszió és szorongás tüneteit is képesek csökkenteni. Ugyanez a helyzet a poszttraumás stressz szindrómával küzdőkkel is, az ő állapotukban is javulást hozhat, ha beiktatnak néhány légzőgyakorlatot a napi rutinjukba.

Akkor most érdemes neked is rendszeresen légzőgyakorlatokat végezned?

Nyugodtan iktasd be a relaxációdba őket, vagy akkor is bevetheted ezt a trükköt, ha stresszes vagy. Ennek ellenére, ha komolyabb betegséggel küzdesz, pusztán légzőgyakorlatokkal kevés esély van arra, hogy meggyógyulj. Ha viszont szeretnél kiszakadni a hétköznapi pörgésből, vagy inkább nem is beszélnél arról, milyen napod volt, akkor vonulj félre és csitítsd le az elmédet egy párperces gyakorlattal!


via GIPHY

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba