Utazás lelked ismeretlen, felfedezetlen országába

Írta: ,

Kurt Tepperwein Illúziók nélkül (Édesvíz Kiadó, 2008) című könyvében tudat-iskolájába hív meg minket. Egy olyan állapotot ír le, amelyben összhangban lehetünk saját lényünkkel, és azt az életet élhetjük, ami miatt itt vagyunk a földön. 

Ítélkezés

1/6 Ítélkezés

Az ítélkezés az ítélkezőről szól, és nem arról, akiről ítélkeznek.

Az ítéletek csak a megfigyelőben léteznek. Saját magadról mondasz negatív ítéletet, amikor negatívan ítélkezel valaki felett. Ha megszabadulsz az ítélettől, felszabadul a hozzá kötődő figyelmed.


Mindenki más, és mégis egyforma – a matematikus-pszichológus így gondolja


Ítélkezés közben csak szétaprózod az energiádat, szabad figyelem nélkül áldozattá válsz, teremtővé nem. Fontos, hogy olyannak fogadd el a világot, amilyen.

Miután az ítélkezéssel felhagysz, olyannak fogadod el a világot, amilyen.

Gyógyító krízisek

2/6 Gyógyító krízisek

Néha csak egy krízis képes változást és fejlődést hozni az életünkbe.

A krízis segítségével kinyílik egy ajtó, amin keresztül elhagyhatod eddigi életmódodat és tudatodat anélkül, hogy valaha visszatérnél.

Egy krízis akkor következik be, amikor kinövünk egy adott életmódból vagy egy régi mintából, de még ragaszkodunk hozzá, mert megszoktuk.

Gyakran egy testi krízis (betegség, baleset, túlsúly, függőség) indít el minket az úton.

Máskor szellemi síkon kezdődik el a változás, például ha a kíváncsiság hajt valakit, és könyveket kezd el olvasni, beiratkozik egy tanfolyamra, vagy csatlakozik egy közösséghez.

Van, aki korán meghal valamilyen súlyos testi szenvedést követően, vagy megreked az úton, mert hagyja, hogy az egója szükségletei vezessék. Kudarcként fogja fel az életét, és nem megy tovább. 

Az út maga a cél

3/6 Az út maga a cél

Nem az a lényeg, hogy gyorsan elérd a célt, hanem hogy végigjárd az utat, és a lehető legtöbb örömet és élvezetet találd benne. A cél az, hogy úton legyél.

Amikor igazán önmagad vagy, akkor minden pillanatban a célban vagy. A beteljesített pillanatok egy beteljesedett életet adnak.

Az élet most történik, és csak most lehetsz a célban. Nem számít, hogy a múltban voltál-e már, vagy a jövőben leszel-e a célban.

A múlt elszállt, a jövő még nem létezik. Ha önmagad vagy, az fog veled történni, amit az élet meg akar veled valósítani.

A mester-tudat

4/6 A mester-tudat

„Élj olyan egyszerűen, ahogy csak lehetséges,

de ne egyszerűbben! 

Hibát úgysem véthetsz.

Hagyj fel a kereséssel, találj!

A keresők örökösen keresnek, a megtalálók már most

találnak!”

(részlet a könyvből)

Partnerkapcsolat

5/6 Partnerkapcsolat

A viselkedésünk határozza meg, hogyan alakul a partnerkapcsolatunk. A szeretetnek rendszeres ápolásra van szüksége, mint egy virágnak.

Még ha most egyedül is vagy, már most gyakorolhatod, hogyan varázsolhatsz egy egyszerű hétköznapot különlegessé. A szeretet megtanulása hosszú folyamat, akár az életünk végéig eltarthat. 

A féltékenység nem a szeretet bizonyítéka. Félelmet és bizonytalanságot tükröz. Amikor valaki megpróbálja magához kötni a másikat, a másik kiszeret belőle. 

Ünneplés

6/6 Ünneplés

Az életet nem csak irányítani, hanem ünnepelni is lehet. Egy csésze tea elfogyasztását is ünnepélyessé lehet tenni.

Még az autóvezetést is szertartásként lehet megélni. A pillanatok ajándékokat nyújtanak.

A látszólag jelentéktelen események új értelmet és minőséget nyernek. Az egész életet át lehet varázsolni egy folyamatos ünnepléssé.