Az utazás jót tesz a mentális egészségednek – A tudomány szerint

Nagy Niki
Írta: ,

Ha kell még néhány ok arra, hogy miért is pakold össze a bőröndödet, és utazz el azonnal idegen tájakra, akkor olvasd végig ezt a cikket – több kutatás is bizonyította ugyanis, hogy az utazás nagyon jót tesz a mentális egészségednek, és kifejezetten segít abban, hogy kevésbé stresszes, empatikusabb életet élj.

Nem véletlenül akkora divat mostanában annyit utazni, amennyit a pénztárcád (és a főnököd) enged – egyre többen jönnek rá arra, hogy kiszakadni a saját, megszokott környezetünkből és világot látni csak gazdagabbá teszi az embert. Közhely, de így van: az utazás az egyetlen olyan dolog, amit megveszünk, de gazdagabbá tesz minket.

Több kutatás bizonyította már, hogy a mentális egészségednek is nagyon jót tesz, ha minél többet vagy úton – stresszmentesebb, empatikusabb, nyugodtabb élet vár rád, ha néha kiszakadsz a saját kis világodból, és felfedezed, mennyire máshogyan élnek az emberek a világ különböző tájain.

Az Amerikai Pszichológiai Társaság kutatása arra az eredményre jutott, hogy napjaink egyik népbetegségére, a stresszre is megoldás lehet, ha a nyakadba veszed a világot: pszichológusok szerint ugyanis az, ha kiszakadsz a stresszes mindennapokból, és kívül helyezed magad a problémákon, gyakorlatilag újraindítja az agyadat, és később könnyebben tudsz majd megküzdeni az akadályokkal, ha visszaérkezel a saját életedbe. Ez nem azt jelenti, hogy elmenekülsz a baj elől, sokkal inkább azt, hogy tudatosan kívülre helyezed magad, és pár napra kikapcsolod a stresszfaktorokat, hogy a szervezeted is pihenhessen.

A tudomány szerint az utazás jót tesz a mentális egészségednekKép forrása: pexels.com

A Momondo, az egyik legnépszerűbb repülőút- és szálláskereső weboldal tanulmányából az derül ki, hogy nemcsak a stresszt spórolhatod meg az életedből, ha sokat utazol, de sokkal empatikusabb is leszel, ha különböző kultúrákat látogatsz meg. A kutatásban megkérdezett emberek 76 százaléka nemtől, rassztól, hovatartozástól, életkortól függetlenül azt nyilatkozta, hogy az utazás kinyitotta a szemét a világra, és sokkal elfogadóbb lett más kultúrákkal szemben – erre pedig mostanában igencsak nagy szüksége van a világnak.