Úgy érzed, mindenki csak kihasznál? Így tehetsz ellene

Írta: ,

Van abban a mondatban valami, miszerint „Az emberi önzőség határtalan”. Ez a mai világra különösen igaz, amelyben mindenki érvényesülni akar, olykor bármi áron. Akár át is gázolnak szó nélkül az olyan embereken, akik ezt hagyják. Ha te is úgy érzed, túl sokat adsz és mindenki csak kihasznál, akkor itt az idő, hogy változtass!

1/5 Tedd fel magadnak a kérdést: miért engeded?

Csak azt tudják kihasználni, aki hagyja magát, ezt jól jegyezd meg! Ha túl sokszor érzed azt, hogy az emberek sakkbábuja vagy, akkor az azért van, mert látják benned a kihasználható személyt.

Az erőszakos, önző emberek pedig rögtön megérzik ezt a típust, és egyből le is csapnak ezekre az emberekre.

Csak úgy tudsz ennek véget vetni, ha megerősíted magad és többé nem engeded, hogy bárki kedve szerint játszadozzon veled.

De ha ilyen helyzetben találod magad, az jelentheti azt is, hogy nem vesznek elég komolyan és azt gondolják rólad, hogy veled bármit megtehetnek. Ideje tudatnod velük, hogy nagyon rosszul gondolják.

Bátran mondj nemet! Kép forrása: kayladawnphoto.com

2/5 Bátran mondj nemet!

A „nem tudok nemet mondani” problémája nagyon sok embert érint akár munka, vagy magánélet terén.

Számolnod kell azzal, hogy ha valakit hozzászoktatsz ahhoz, hogy képtelen vagy nemet mondani, akkor azt mindig ki is fogja használni.

Nyilván, aki igazán szeret, az nem fog visszaélni a jóindulatoddal, de persze nem csak a szeretteiddel érintkezel életed során. A legjobb, ha megtanulsz nemet mondani bizonyos helyzetekben. Azért se aggódj, ha esetleg eleinte megjegyzik, hogy megváltoztál és nem ilyen voltál, mert ez azt jelenti, hogy már nem vagy az az ember, akivel bármit megtehetnek.

Szeretetéhség Kép forrása: cuded.com

3/5 Szeretetéhség

Valójában nagyon sokszor ez áll a dolog hátterében, amire talán először nem is gondolnál. Lehet, hogy azért engedsz meg túl sok mindent a másik félnek, mert titkon reméled, hogy ettől szeretni fog.

Az a helyzet, hogy a legtöbb esetben ez nem így történik, és csak még tovább romlik a kihasznált fél önbizalma, ugyanis a másik nem tekint rá egyenrangú félként.

Nagyon vigyázz azzal, hogy kit árasztasz el a szereteteddel, és győződj meg róla, hogy valóban kétoldalú-e a kapcsolat.

Állj ki magadért! Kép forrása: 500px.com

4/5 Állj ki magadért!

Ideje kézbe venned az életedet és kiállni magadért, ha úgy érzed, hogy mindenki csak kihasznál.

Vegyük például a munkahelyedet, ahol könnyen áldozatává válhatsz pár igazán önző ember akaratának.

Biztosítsd be a helyedet, végezd el, ami a te munkakörödbe tartozik, esetleg segíts ki pár kollégát, akivel jó kapcsolatot ápolsz, de soha ne hagyd, hogy folyamatosan plusz munkával terheljenek csak azért, mert éppenséggel az illetőnek (akihez tartozik az adott feladat) nincs kedve hozzá.

Ez egy nagyon veszélyes játék, mert ha egyszer megérzik benned a hajlandóságot ez irányban, akkor utána már nagyon nehéz lesz megfékezni a folyamatot – éppen ezért tisztázd le a dolgokat már az elején.

Engedd el ezeket az embereket! Kép forrása: tripoftwo.com

5/5 Engedd el ezeket az embereket!

Van úgy, hogy – sajnos vagy sem – nincs jobb megoldás az elengedésnél.

Ha úgy látod, te mindent megtettél annak érdekében, hogy ne a kihasználható jelző jusson rólad eszébe az embereknek, de még ez is hasztalan, akkor ideje átgondolnod, hogy vajon tényleg szükséged van-e ezekre a személyekre az életedben, vagy inkább csak hátráltatnak?

Nincs azzal semmi baj, ha azt érzed, menniük kell – tekints rájuk úgy, mint tanítókra, hiszen általuk erősödtél meg és mertél végre kiállni magadért.