A túlgondolás pszichológiája – Ezt élik át azok, akik minden apróságot túlbonyolítanak

Kerekes Vivien
Írta: ,
A túlgondolás pszichológiája – Ezt élik át azok, akik minden apróságot túlbonyolítanak

Kép forrása: kues/depositphotos.com

Vannak olyan emberek, akik egyszerűen nem tudják kikapcsolni a gondolataikat egy percre sem. Bármi is történik az életükben, újra és újra átfuttatják azokat a fejükben, felkészülve minden eshetőségre. Ők azok, akik a zuhany alatt állva elképzelnek olyan szituációkat, amelyek ugyan sosem történtek meg, de vagy nagyon szerették volna, vagy egyszerűen csak fel akarnak rá készülni. A túlgondolás viszont sokkal nagyobb ellenség lehet, mint azt hinnéd!

Le tudod győzni! Kép forrása: live4m0ments.tumblr.com

Előtt-utóbb fel kell venned ezzel a harcot. El kell határoznod magadban, hogy nem csak a legrosszabb dolgok történhetnek meg veled. El kell engedned a negatív gondolatokat, hiszen tudod, mit mondanak: mindenki bevonzza azt, ami sokat jár a fejében.

Ehhez szükséged van arra, hogy lefoglald saját magad, és szinte ne is maradjon időd az állandó kombinálásra. Azt hinnénk, jó módszer, ha kibeszéljük magunkból a problémát, de többnyire csak újraéljük ilyenkor őket, pláne, ha szintén egy olyan személlyel beszélünk, aki mindenbe többet lát bele.

Azt mondják, ha depressziós vagy, a múltban élsz. Ha szorongsz, akkor a jövőben. Ha pedig békés vagy, sikerült a jelenben maradnod. Utóbbihoz érdemes még megpróbálkoznod a jógázással és a meditálással, hogy tudatosan megleld a lelki békédet.

Pontosan miben nyilvánulhat ez meg? Kép forrása: inspirationde.com

A túlgondolás szinte mindenhogy megjelenhet az életedben. Például jön egy üzenetet egy sráctól, te pedig a legapróbb szót is kielemzed, és megpróbálod többletjelentéssel felruházni.

Túl sok időt töltesz azzal, hogy előállj egy tökéletes válasszal, sőt, még azt is kitalálod, pontosan mennyi idővel később a legideálisabb visszaírni.

Akár órákig is gondolkodsz azon, hogy mire cseréld a profilképed, vagy hol ebédelj, és többnyire próbálod másra ruházni a döntést, hogy csökkentsd a benned kialakuló szorongást. Bármi is megy tönkre a kapcsolatodban, azonnal saját magadban keresed a hibát, mert biztos vagy benne, hogy te szúrtad el.

Mindig tudni akarod, mi történhet a jövőben, ezért legalább ötféle végkimenetelt elképzelsz minden szituációra. Mielőtt kiposztolsz valamit a netre, újra és újra átírod, mert tudod, hogy ennél jobbat is írhatnál. Sosem vagy biztos saját magadban, mert a fejedben lévő hangok mindig azt mondják, létezik jobb megoldás.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!