Tudtad? Ezért van szükséged dicséretre

Jankovics Anna
Írta: ,
Tudtad? Ezért van szükséged dicséretre

Mindenki tudja, hogy a dicséret az egyik legfontosabb dolog, a leginkább produktívabb hatású tett – a dicsérőre és a dicsértre is. Mégis úgy vagyunk vele alapvetően, hogy ez egy gyerekes dolog, hiszen csak a gyerekeket szokták folyamatosan dicsérni. A felnőtt egyik ismérve, hogy tudja mi a dolga, nincs szüksége különösebb elismerésre, hiszen ott vannak az eredményei, az esetlegesen több fizetés, merítsen erőt abból, felnőtt módjára. Valóban így van?

Gyermek a felnőttben

Ha a felnőttségre gondolunk, valami olyan dolgot képzelünk el, hogy amikor a gyermekből felnőtt lesz, egy külön faj születik hirtelen. Más szokásokkal, más igényekkel, más elbírálással. Nos... nézzünk csak magunkba, nézzünk embertársainkra! 

Félelmet vált ki belőlünk az az ember, aki nagyon komolyan viselkedik, nagyon komolyan veszi önmagát, az életet. Viszont imádjuk azokat az embereket, akik lazák, szórakoztatóak, sőt, szívesen vennénk barátságukat is. Figyelemre méltó, hogy van olyan fogalom, hogy ,,játékos ember” – latinul Homo Ludens.
A felnőttkor tragédiája
A felnőttkor az, amikor minden jó dolog rosszá válik. Miért? Mert felnőttkorra más lesz a motiváció. A játék, a másik életével való játszadozást jelenti.
 
A győzelem, a másik elnyomását. Örömet azért szerzünk, hogy megfeleljünk. A játék munkává, kényszerré válik. A siker pénzt jelent. A család inkább megvalósítandó családmodellt jelent.
 
Miért van ez? Mert amíg gyerekek vagyunk, mindent saját magunkért teszünk, ám amikor felnövünk, ,,kifelé” kezdünk el élni.
 
Tehát elfelejtettünk a nagy nyilvánosság előtt őszintén nevetni, és őszintén sírni – és őszintén beszélni. Csoda hát, ha a ,,kétségbeesés mocsarába” sodorjuk magunkat?

Fókuszban

5 dolog, amit tenned kell, amikor hurutosan köhögsz

Hogyan „kozmetikázzuk” meg egyedül a kutyusunkat? 5 lépéses útmutató

Egészség és életmód

5 dolog, amit tenned kell, amikor hurutosan köhögsz