Tudományos bizonyíték: sikeresebb leszel, ha hülye zoknit viselsz

Zabolai Margit
Írta: ,

Biztos, hogy te is találkoztál már velük: a csíkossal, a pöttyössel, a kiskutya mintással. De mi van pontosan az őrült zoknik mögött? Egy újabb divathóbort? Vagy ennél is többet tudnak?

Nem a ruha teszi

Egy New York-i városi legenda szerint egy Manhattanban álló toronyépület lobbijába egyszer egy bőrdzsekis, farmeres, fejkendős alak sétált be. A méregdrága öltönyt viselő portás – néhány perc múlva már a szintén öltönyös, nyakkendős biztonsági személyzet támogatásával – gyorsan győzködni kezdte a férfit, hogy jobb lenne, ha odébbállna, mert ez bizony nem a neki való hely. A bőrdzsekis fazon egy darabig próbálta győzködni őket, hogy egy megbeszélésre érkezett, de végül inkább kiment az épület elé, elővette a telefonját, és felhívott egy számot. A dolgozók hamarosan megtudták, hogy nem csak valóban megbeszélése van a férfinak az épület felső szintjén, de ő az egész toronyház tulajdonosa is. A legenda szerint soha korábban nem száguldott még le olyan gyorsan a lift a toronyház tetejéből, mint a kínos telefonhívás után.

A történet több szempontból is tanulságos, persze, de egy sokak által eddig is sejtett igazságot is bizonyítani látszik: mikor egy bizonyos fokú sikert elér valaki, már nem törődik többé azzal, hogy olyan ruhát hordjon, ami a státuszát hivatott megerősíteni, hiszen nem az öltönyében, vagy kiskosztümjében hordja a hatalmát. Úgy tűnik, ezt a meglátást most egy tudományos kutatás is megerősíti.

Sikeresebbnek hiszik, aki laza

A Harvard Business School kutatása arra volt kíváncsi, hogyan reagálnak az emberek, ha valaki lezser ruhadarabokat, például tornacipőt vagy farmernadrágot visel hivatalos eseményeken. Az eredmény meglepő volt, a kutatás ugyanis arra jutott, hogy a nem-sztenderd ruhadarabok viselése minden esetben pozitív visszajelzést váltott ki a megkérdezettekből, úgy gondolták, hogy aki ilyet visel, az valószínűleg magasabb beosztásban van, vagy olyan képességek birtokában van, ami miatt megengedheti magának, hogy kevésbé szigorúan értelmezze a szabályokat.

Kép forrása: nytimes

A Northwestern University pszichológiai kutatása pedig igazolta, hogy a ruhák, amiket viselünk, illetve az, ahogyan az emberek a ruhákra reagálnak, befolyásolják a saját önbizalmunkat is. Nem csoda tehát, hogy míg a fekete öltönyhöz barna zoknit húzni még mindig tabunak számít, addig napsárga alapon neonzöld lóherékkel pettyezett zoknit villantani ma már kifejezetten menő dolog – nem véletlen, hogy Kanada fiatal elnöke, Justin Trudeau is gyakran mutatkozik a jól szabott öltönyhöz társított dilis zoknikban, akár nagyon komoly tárgyalásokon, megbeszéléseken is. Nemrég bejárta a világsajtót a kép, amin az ír miniszterelnökkel, Leo Varadkarral tárgyal, mindkettőjük cipője fölött kilátszik a színes, mintás zokni.

Egyedül nem elég, de segítség lehet

Persze, ahogy a mondás tartja, nem a ruha teszi az embert, és ahogy pusztán a Chanel kiskosztümtől sem leszel sikeres, egy vicces zokni sem tesz véleményvezérré, abban viszont segíthet, hogy kijelöld a helyedet a világban.

Ha már letettél valamit az asztalra, ha van tapasztalatod, vagy egyszerűen csak nagyon tehetséges vagy valamiben, egy, a megszokottól eltérő ruhadarab emlékeztethet rá, hogy nem kell folyton elnézést kérned azért, aki vagy, hiszen éppen ez az, ami olyan jóvá tesz abban, amit csinálsz. Ez az önbizalom pedig segíthet kiaknázni a képességeidet, és valóban akár sikeresebbé is tehet.