Tragédia ért? Így küzdj meg a gyásszal

Nagy Niki
Írta: ,

Előbb-utóbb mindenki életében eljön az az időszak, amikor hozzá kell szoknia: valaki elment, akit nagyon szeretett. "Jobb" esetben ez egy kisállat, rosszabb esetben egy közeli hozzátartozó – teljesen mindegy, kiről van szó, ha egyszer hiányzik az életünkből. A gyásszal nagyon nehéz megbirkózni, és hatalmas akaraterő kell hozzá, hogy túl tudj lépni a kezdeti szörnyű időszakon. Jelen cikkünkkel abban szeretnénk segíteni, hogy könnyebben átlendülj a nehezén, és újra színesben lásd a világot.

Nincs jó vagy rossz módszer Kép forrása: citroenzx.tumblr.com

Amivel először tisztában kell lenned az, hogy nincs jó vagy rossz módszer a gyászolásra, sem arra, hogy kikászálódj a nehéz időszakból. Egyedül te találhatod meg, mi az, ami igazán segít, hogy kicsit jobb kedved legyen.

Minden nap rohansz, egy percet sem vagy egyedül, mert akkor nekiállsz gondolkodni, és csak rosszabb lesz? Hajrá! Csináld, amíg jólesik, csak ne felejts el közben szembenézni a problémával, ne fuss el előle.

Bezárkózol és néhány napig legszívesebben senkivel sem találkoznál? Szíved joga, ha egyedül szeretnéd megemészteni, ami történt, ne kérj bocsánatot senkitől, aki ki akar rángatni az emberek közé. A legfontosabb most az, hogy felfogd és elfogadd a tragédiát, utána majd foglalkozhatsz azzal, hogy másnak milyen problémái vannak.

Ne siettesd magad! Kép forrása: beautyeternal.tumblr.com

Ne érezd úgy, hogy egy bizonyos idő után már jobban kell lenned, és ciki, ha még mindig egyedül kuksolsz a szobádban, vagy képtelen vagy mosolyogni.

A gyász mindenkinek más tempóban múlik el, és az is lehet, hogy te sokkal hosszabb ideig rágódsz a történteken, mint mások – ez teljesen rendben van. Fontosabb, hogy maximálisan befogadd és elfogadd a helyzetet, mint az, hogy siettesd a gyógyulást.

Ugyanez a helyzet azzal, ha meglepően hamar sikerül visszanyerned a régi, boldogabb önmagadat. Ha így történik, örülj neki, és ne emészd magad azon, miért nem vagy még mindig szomorú – mindenki máshogy gyászol, és ez nem jelenti azt, hogy számodra kevesebbet jelentett az elhunyt személy.