Tippek, hogy soha többet ne késs el

Írta: ,

Meg vagyok győződve róla, hogy a késésre való hajlam genetikai dolog – főleg azért, mert én sem vagyok képes semmiféle határidőt betartani, és általában mindenhonnan elkésem, hiába próbálkozom a pontossággal. Vannak viszont olyan praktikák, amikkel jócskán tudsz javítani a helyzeten, ha te is hasonló cipőben jársz!

Ismerd fel, hogy problémáid vannak! Kép forrása: hellofashionblog.com

1/6 Ismerd fel, hogy problémáid vannak!

Mint ahogy a függőségek esetében is, itt is az az első lépés, hogy felismerd: valami nem stimmel.

Ha ugyanis nem kezeled helyén a problémát, nem is tudsz ellene tenni, hiszen a „csak tíz percet késtem” és a „nem lesz semmi baj, ha nem adom le időben a beadandót” nem tudatosítja benned, hogy igazából tényleg foglalkoznod kéne a dologgal.

Szóval, ha notórius késő vagy, akkor most mondd ki szépen hangosan: mindig elkésem, és szeretnék javítani rajta! Ugye, nem is volt nehéz? Akkor most jöhet a második pont.

Vizsgálódj! Kép forrása: wantering.com

2/6 Vizsgálódj!

Miért késel el mindig? Mi az oka annak, hogy nem tudod betartani a határidőket?

Van, aki azért, mert inkább siet, minthogy várjon és unatkozzon, van, aki túl fontosnak érzi magát ahhoz, hogy ő igazodjon másokhoz, de van olyan is, aki így érzi magát igazán elfoglaltnak, hogy mindennel sietnie és mindenhova rohannia kell.

Legtöbben azonban azért késünk, mert mindig elszöszölünk valami mással, mielőtt a kötelező feladatokra szánnánk az időnket – ez az, amit a legnehezebb orvosolni, hiszen amíg a többinek lelki okai lehetnek, mi csak egyszerűen nehezen bánunk az időnkkel.

Mondj nemet! Kép forrása: careergirldaily.com

3/6 Mondj nemet!

A legfontosabb, hogy mondj nemet azokra a dolgokra, amik nem halaszthatatlanok – általában a legtöbb feladat tud várni még egy-két órát.

Priorizálnod kell, hogy mi az, ami igazán fontos, és mi az, ami nem – például, hogy időben odaérj az orvosi időpontodra, valószínűleg fontosabb, mint az, hogy gyorsan válaszolj még öt e-mailre, ami egyébként is órák óta pihen a postaládádban.

Rakj rendet a fejedben, és először mindig azokat a feladataidat végezd el, amik halaszthatatlanok, vagy amikhez pontos határidőd van, majd utána fogj hozzá azokhoz, amelyek igazából teljesen ráérnek, és csak elszöszölnél velük feleslegesen.

Tervezz előre! Kép forrása: blogg.skonahem.com

4/6 Tervezz előre!

Úgy tűnik, anyunak mégis igaza volt, amikor kiskorunkban megpróbálta belénk erőszakolni, hogy a siker kulcsa az, ha előre felkészülsz másnapra. Ez azt jelenti, hogy este igenis elmosogatsz, összerámolsz, bekészíted a kapszulát a kávéfőzőbe, kiválasztod a másnapi ruhákat, és agyban összeállítod, mi mindent, és milyen sorrendben kell majd csinálnod.

Így kevesebb lehetőséged lesz arra, hogy indulás előtt csak még gyorsan elmosogass, vagy órákig válogasd a ruháidat, ezzel is növelve a kockázatát, hogy mindenhonnan elkésel, ahonnan fizikailag lehetséges. Ha rászánsz fél órát az estédből arra, hogy rákészülj a következő napra, sokkal összeszedettebbnek érzed majd magad, és könnyebben megy az indulás is.

Számíts a legrosszabbra! Kép forrása: shotfromthestreet.com

5/6 Számíts a legrosszabbra!

Elég pesszimistán hangzik, ráadásul folyton azt halljuk, hogy irtsuk ki magunkból ezt a hozzáállást, pedig rengeteg időt megspórolhatunk vele, ha a lehető legrosszabb szcenárióra készülünk fel.

Hogy miért? Mert ha alapvetően arra számítasz, hogy dugó lesz a belvárosban, és így indulsz útnak, legrosszabb esetben is igazad lesz, legjobb esetben pedig előbb érsz be az iskolába/munkahelyedre, és még bőven van időd felkészülni a teendőidre.

Ha így tervezed a napodat, sokkal kevésbé leszel stresszes az olyan dolgok miatt, amiket nem tudsz irányítani. Ha pedig véletlenül korábban kezded így a napot, sokkal hatékonyabb lehetsz a későbbi feladataidban is.

Használd ki a várakozási időt!

6/6 Használd ki a várakozási időt!

Ha te is olyan vagy, mint én, akkor mindennél jobban utálsz várni – valószínűleg a tudatalattim miatt kések mindenhonnan, ami nem engedi, hogy egy váróteremben üldögéljek, folyamatosan frissítve az Instagramot, hátha történik valami, és nem unom halálra magam.

Erre az eshetőségre érdemes felkészülni – a várakozási időt ugyanis nagyon hasznosan is el tudod tölteni! Mindig legyen nálad jegyzetfüzet, a naptárad vagy egy jó könyv – akár dolgozni akarsz, akár kicsit kikapcsolódni, ezekben a holtidőkben mindkettőt megteheted.

Ha például mindig káosz van a naptáradban, tegyél rendet a teendőid között, ha pedig soha nem jut időd olvasgatni, most megteheted. Ne félj az ilyen üresjáratoktól, csak használd ki őket!