5 dolog, amit a pszichológusok szerint még nem tudtál a testvéri kapcsolatról

Sándor Alexandra
Írta: ,

Mi sem természetesebb annál, hogy a tesód „mindig ott van neked”. Igen ám, de a tudósok egyetértenek abban, hogy olyan összetett kapcsolati dinamika munkál köztetek, ami már a kutatások szintjén is egyre nagyobb figyelmet igényel. Mutatunk néhány összefüggést, amelyek révén magad is elgondolkodhatsz ezen.

Meghatározza, ki vagy és kivé leszel

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a testvérek sokkal inkább befolyásolják az emberi jellemvonásokat, mint a tudatos formálásra törekvő szülők. Vajon mi állhat ennek a hátterében?

„A testvéri kapcsolatok rendkívül érzelmesek, hiszen ott rejlik bennük a támogatás, a szeretet, a versengés és a konfliktus is. Akár tetszik, akár nem, az emberi kapcsolatokról tapasztalat útján szerezhető ismeretanyagunk nagy része a testvérünkkel való interakcióból származik” – fogalmaz Dr. Jonathan Caspi, az amerikai Montclair Állami Egyetem oktatója.


Elhinnéd, hogy ikrek? Ilyen gyönyörű lányok születtek fekete anyukától és fehér apukától


Fontos, hogy ebben a tekintetben nem lehet elkülöníteni „pozitív” és „negatív” pólust, mivel egyfajta fejlődési folyamatról van szó.

A tesód tehát nem „jobbá” vagy „rosszabbá” tesz, hanem egyszerűen segíti a fejlődésed.

 

A szülőkkel való konfliktus megerősíti

Amikor az életük legbiztosabb pontjának számító szüleik nem teljesítenek jól a szerepükben, a testvérek egymás felé fordulva igyekeznek megtalálni a kiutat a kellemetlen helyzetből, hiszen feltétel nélküli szeretetre és támogatásra van szükségük – árulta el Jeffrey Kluger.

A családi játszmákat bonyolíthatja ugyan az effajta szövetség, ám már gyerekként is óriási támaszt nyújthat az érzés, hogy csalódás esetén sem maradsz egyedül.

Egykék esetében viszont gyakoribb probléma a „két felnőtt egy gyerek ellen” felállás, vagy pedig az, ha az egyik szülő az utód oldalára áll a másikkal szemben.