Terítsd le a benned élő sárkányt! Út a kiegyensúlyozott női léthez

Sütő Gyöngyi
Írta: ,

Romboló energiáid átalakításával jó eséllyel indulhatsz a benned élő sárkány ellen, amely a szorongás és az elfojtás érzésének terhét rakja rád, és megfoszt az élet örömetől. Stephen Royal Jackson A sárkányt pusztítsd el, ne önmagadat (Magyar Könyvklub, 2000) című könyvében, ahonnan az idézeteket válogattuk, tippeket ad a fenevad leterítéséhez, hogy megszabadulhass tőle, és önmagad legyél.

Érzelmek elfojtása

„Már születésünk döntésre kényszerít bennünket. Rendelkezünk azzal a képességgel, hogy megtapasztaljuk és kinyilvánítsuk az emberi érzelmek teljes skáláját, a kellemeseket csakúgy, mint a kellemetleneket.

Gyermeki valónk örömmel vagy könnyekkel, mosollyal vagy sírással válaszol gondozóinkkal való első találkozásainkra.

Gondviselőink világra jövetelünk pillanatától korlátozzák érzelmeinket, többek között megszabják, milyen mértékű érzelemnyilvánítást tűrnek meg. Ekkor és itt veszi kezdetét hajlamaink elfojtása vagy ezek erőszakos érvényesítése…

Az elfojtást Freud eredetileg tudattalan lélektani folyamatként határozta meg, s valóban, szemlátomást nem veszünk tudomást elfojtott tudattartalmainkról.

Freud azt is kijelentette, hogy a pszichoanalízis célja ’tudatosítani magunkban gondolatainkat, érzéseinket és tudattalan cselekedeteinket’.”

Örömök

„Valamennyien mindenekelőtt örömökre vágyunk, azaz jól szeretnénk érezni magunkat, és el szeretnénk kerülni a kellemetlenségeket.

Ha mégis rosszkedvünk támad, a lehető leghamarább meg kívánunk szabadulni nyomott hangulatunktól.

Ugyancsak fontosnak tartjuk, hogy szeretteink se szenvedjenek, nemcsak azért, mert szeretjük őket, hanem azért is, mert mi is kellemesebben érezzük magunkat, ha a környezetünkben derű és vidámság uralkodik.

Ez az oka, hogy nagy becsben tartunk mindent, ami rövid időn belül jó közérzetet szül. Innen a szórakoztatóipar és a drogok hallatlan népszerűsége.”