Terítsd le a benned élő sárkányt! Út a kiegyensúlyozott női léthez

Írta: ,

Romboló energiáid átalakításával jó eséllyel indulhatsz a benned élő sárkány ellen, amely a szorongás és az elfojtás érzésének terhét rakja rád, és megfoszt az élet örömetől. Stephen Royal Jackson A sárkányt pusztítsd el, ne önmagadat (Magyar Könyvklub, 2000) című könyvében, ahonnan az idézeteket válogattuk, tippeket ad a fenevad leterítéséhez, hogy megszabadulhass tőle, és önmagad legyél.

Érzelmek elfojtása

1/5 Érzelmek elfojtása

„Már születésünk döntésre kényszerít bennünket. Rendelkezünk azzal a képességgel, hogy megtapasztaljuk és kinyilvánítsuk az emberi érzelmek teljes skáláját, a kellemeseket csakúgy, mint a kellemetleneket.

Gyermeki valónk örömmel vagy könnyekkel, mosollyal vagy sírással válaszol gondozóinkkal való első találkozásainkra.

Gondviselőink világra jövetelünk pillanatától korlátozzák érzelmeinket, többek között megszabják, milyen mértékű érzelemnyilvánítást tűrnek meg. Ekkor és itt veszi kezdetét hajlamaink elfojtása vagy ezek erőszakos érvényesítése…

Az elfojtást Freud eredetileg tudattalan lélektani folyamatként határozta meg, s valóban, szemlátomást nem veszünk tudomást elfojtott tudattartalmainkról.

Freud azt is kijelentette, hogy a pszichoanalízis célja ’tudatosítani magunkban gondolatainkat, érzéseinket és tudattalan cselekedeteinket’.”

Örömök

2/5 Örömök

„Valamennyien mindenekelőtt örömökre vágyunk, azaz jól szeretnénk érezni magunkat, és el szeretnénk kerülni a kellemetlenségeket.

Ha mégis rosszkedvünk támad, a lehető leghamarább meg kívánunk szabadulni nyomott hangulatunktól.

Ugyancsak fontosnak tartjuk, hogy szeretteink se szenvedjenek, nemcsak azért, mert szeretjük őket, hanem azért is, mert mi is kellemesebben érezzük magunkat, ha a környezetünkben derű és vidámság uralkodik.

Ez az oka, hogy nagy becsben tartunk mindent, ami rövid időn belül jó közérzetet szül. Innen a szórakoztatóipar és a drogok hallatlan népszerűsége.”

Örömforrás az agyban

3/5 Örömforrás az agyban

„Képzeljenek el olyan gyógykezelést, amely lenyomja a vérnyomást, csökkenti a szívbetegségek és a rák kockázatát, erősíti az immunrendszert, és kiküszöböli a fájdalmat – egy olyan kezelési módot, amely biztonságos, olcsó, könnyen hozzáférhető, és amelynek mindössze a jó közérzet a legfőbb mellékhatása.

Nem valami újfajta csodaszerről beszélek. Ezek az áldások egyebek mellett az örömnek köszönhetők. Az öröm gyógyírját az agy vegykonyhája állítja elő...

A kutatási eredmények egyöntetűen arra utalnak, hogy az öröm kétszeresen is kifizetődik: egyszer a jó érzésben, másodszor pedig abban, hogy megnöveli a betegségekkel és a stresszel szembeni ellenálló képességet.” (Dr. Robert Ornstein)

Apró bosszúságok és sorscsapások

4/5 Apró bosszúságok és sorscsapások

„A stressz és konfliktus fogalomkörébe tartozik minden, ami kellemetlen érzéseket ébreszt bennünk.

Ide sorolható minden olyan hétköznapi történés, ami idegességet, haragot, szorongást, feszültséget, szomorúságot vagy lehangoltságot kelt, és/vagy egyszerűen csak kihoz minket a sodrunkból.

A skála egyik végpontján a nagy sorscsapások állnak – amilyen szeretteink elvesztése –, a másikon pedig az egészen apró-cseprő kis bosszúságok.

A stressz és a konfliktus a legváratlanabb, legbékésebb pillanatban kopogtathat, lerombolva nyugalmunkat, kivetve minket a kerékvágásból.

Gyors leküzdésük tehát egészségünk és jó közérzetünk záloga.”

Felelősség és jó közérzet

5/5 Felelősség és jó közérzet

„A stressz és a konfliktusok belső békévé és külső harmóniává való átalakításának legelső lépése, ha mi magunk vállalunk felelősséget saját jó közérzetünkért.

Ezt úgy érhetjük el, ha többé nem azonosulunk a függőség földhöz kötött sárkányával, azaz leszámolunk azzal a tévhitünkkel, hogy külső erőktől függ boldogságunk és lelkünk békéje.

Ezt megvalósítva sorsunk uraivá válunk.

Immár át tudjuk alakítani és meghaladni a stresszt és a konfliktusokat, ahelyett hogy a körülmények kényének-kedvének kiszolgáltatva, áldozatként tengetnénk az életünket.”