Tedd fel magadnak a kérdést: tényleg olyan nehéz ítélkezés nélkül élni?

Írta: ,

Elgondolkoztál már azon, milyen unalmas és egyhangú lenne az élet, ha mindenki egyforma lenne? Miért ne mutathatná meg mindenki a valódi énjét úgy, hogy ezért nem éri támadás? A félelem és a megfelelési kényszer annyira visszafogja az emberek többségét, hogy nagy kincsnek számít, ha valaki önmaga tud lenni a mai társadalomban. A kérdés az, vajon lehet-e ítélkezés nélkül élni, és elfogadni az embereket olyanoknak, amilyenek?

Mikor ítélkezünk? Kép forrása: anthropologie.com

1/5 Mikor ítélkezünk?

Talán észre sem veszed, de az is ítélkezés, ha megjegyzést teszel magadban a kolléganőd új cipőjére.

Gyakran egyáltalán nem is vagyunk tisztában azzal, hogy ez milyen lavinát indít be, hiszen könnyen hozzá lehet szokni ahhoz, hogy úton-útfélen mindent bírálunk.

Amikor azt veszed észre, hogy túl sokszor kritizálsz másokat, figyelmeztesd magad, hogy ez nem a helyes út, és inkább válts perspektívát, koncentrálj az elfogadásra.

Menekülés a problémák elől Kép forrása: shes-not-me0.blogspot.com

2/5 Menekülés a problémák elől

Aki folyamatosan csak mások életével van elfoglalva, és mindig mindenkire van egy rosszindulatú megjegyzése, az nagy valószínűséggel csak a problémái elől menekül.

A baj ezzel csak az, hogy a végtelenségig nem menekülhetünk, mert a problémák nem tűnnek el.

Figyeld meg magad, hogy napi szinten mennyi időt áldozol arra, hogy másokat kritizálj.

Gondold át, vajon megéri-e ennyi időt fordítani valaki más életére, ahelyett, hogy a sajátodat rendeznéd?

Irigység, a gonosz szörny Kép forrása: au.billabong.com

3/5 Irigység, a gonosz szörny

Most őszintén: naponta mennyi időt töltesz azzal, hogy „tökéletes” életű lányok fotóit fürkészed az Instagramon, majd megállapítod, nekik bezzeg bejött az élet? Szuper pasi, hatalmas ház és luxusnyaralások, melyekről te csak álmodhatsz. Vagy mégsem? Egyrészt felesleges irigykedned mások életkörülményeire, mert soha nem tudhatod, hogy mi lapul a csillogó felszín alatt, másrészt pedig te is bármit elérhetsz, amit csak szeretnél. Persze, könnyebb mások élete után sóvárogni ahelyett, hogy a sajátodat építgetnéd, de ha te is szeretnél képeket posztolni a hawaii ;nyaralásodról, akkor irigykedés helyett inkább vedd kézbe az irányítást. Kövesd figyelemmel olyan embereket életét, akik a semmiből küzdötték fel magukat, és inspirálódj belőlük. Azt pedig ne felejtsd el, hogy az élet nem csak az anyagiakról szól!

Az egó harca Kép forrása: imnotwordy.com

4/5 Az egó harca

Amíg az egód határoz meg téged, addig képtelen leszel másokra ítélkezés nélkül tekinteni, ez pedig odáig vezet, hogy mindenkiben csak a rosszat látod meg.

Az egód a materiális világ szüleménye, amit csak az anyagi dolgok „éltetnek”, ezért vigyázz vele, mert könnyen a rabjává válhatsz.

Amint megérzi, hogy veszélyben van, egyből védekező üzemmódra kapcsol és támadásba lendül, ami adott esetben megnyilvánulhat ítélkezés formájában is.

Mi a megoldás? Kép forrása: tumblr.com, shannonmiller

5/5 Mi a megoldás?

Csupán annyi, hogy kizárólag magadra koncentrálsz és elfogadod az embereket úgy, ahogy vannak. Engedd el a mások feletti ítélkezést, mert téged ez nem emel, csak lehúz.

Dolgozz magadon, fejlődj, és meglátod, hogy egy idő után már eszedbe sem jut másokat kritizálni, mert megváltozik az emberekhez fűződő viszonyod. Értékelni fogod az egyediséget és befogadóbb leszel új dolgokkal szemben. Ez pedig elindít egy olyan folyamatot, ami egy sokkal boldogabb és harmonikusabb életet eredményez.

Ne feledd, ha te változol, a világ is veled változik!