Tanulj boldogságot a dánoktól! Ezt jelenti a hygge

Lakosi Alexa
Írta: ,

Mondják, hogy a déli emberek azért vidámabbak nálunk, mert ott többet süt a nap. Talán van is ebben valami. De akkor hogy lehet, hogy a lengyeleknek, letteknek, szlovákoknak jobbak a boldogságmutatóik? Vagy nézzük a dánokat. Ők miért boldogabbak nálunk? Mit tudnak, amit mi nem?

Miért pont a dánok?

A boldogságkutatókat már meg sem lepi, hogy a dánok minden évben a ranglista elején végeznek. Tudnak valamit, amit mi nem, amit már elfelejtettünk, vagy soha meg sem tanultunk – azt, hogy a boldogságért nekünk is meg kell dolgoznunk.

A dánoknak van egy technikájuk, egy jól bevált módszer vagy inkább életmód, amelyre külön szavuk is van: ez a hygge. A hygge egy életérzés, egy lélekállapot, egy olyan pillanat, amiben a boldogság előmerészkedhet lelkünknek abból a sarkából, ahova beparancsoltuk.

A hygge pillanata mindig közösségi élményekhez kapcsolódik. Ha egy család leül a kandalló elé beszélgetni, az hygge. Ha a barátok vidáman együtt túráznak, az is hygge. Ha két barátnő beül egy kávéra munka után, hygge. A barátságos, meghitt közös együttlét minden formája hygge – életmódjukkal pedig a dánok minél több ilyet építenek be a mindennapjaikba. Odafigyelnek rá, hogy ne otthon kuksoljanak a négy fal között, vagy ha igen, akkor ne egyedül tegyék. Apropó vagy program mindig adódik.

Azon kívül, hogy ezek a közös élmények jó programok lehetnek, egyéb fontos szerepük is van: létrehozzák és fenntartják a társadalom kisközösségi kapcsolatait, életformává válik az együttlét, a közös tevékenység, a másikra való odafigyelés, a tolerancia.