5 tanács, amely segíthet, ha szorongással vagy depresszióval küzdesz

Szőke Angéla
Írta: ,

Annak ellenére, hogy napjainkban már egyre több sztár vállalja fel mentális betegségét, és a média is igyekszik egyre kevésbé stigmatizálni ezeket a zavarokat, sokaknak a mai napig nehezére esik felvállalni, hogy gondjai vannak. Míg Amerikában nem szégyen terápiára járni, sőt, szinte mindenki nyíltan beszél róla, addig nálunk még ferde szemmel néznek arra, aki kijelenti, hogy pszichológushoz fordult. Sokan vannak azonban, akik ugyan szenvednek, de nem tartják elképzelhetőnek, hogy egy orvosnak, tehát egy „idegennek” beszéljenek problémáikról.

A depresszió korunk népbetegsége, ami tömegeket érint. Komoly probléma, ami hatással van a beteg életére, de nem szabad, hogy mindenek felett meghatározza azt. Nincs két egyforma eset, ahány ember, annyiféle depresszió létezik. Valaki elszigetelődik és magányba burkolózik, míg más lehet, hogy extrovertált és mindig a buli középpontja, miközben magába zárja a szenvedést.

A szorongás szintén gyakori probléma, ami egyre fiatalabb betegeket érint.

Az iskola, a szekálás (bullying) és a közösségimédia-jelenlét okozta folyamatos nyomás egyre kisebb gyerekeknél okoz túlzott szorongást.

Az amerikaiak durván egytizede szenved ebben, de alig 37 százaléka kap rendszeres orvosi segítséget - nálunk ez a szám még alacsonyabb. Pedig ha megnyílunk a problémáinkkal kapcsolatban, hamar meglátjuk, hogy nem vagyunk vele egyedül.

Aki még nem járt pszichológusnál, könnyen alapozhatja elképzelését róluk arra, amit a filmekben látott: a beteg fekszik a kanapén és arról beszél, mit álmodott, illetve ki volt vele undok a munkahelyén, az unott orvos pedig csak hümmög és néha visszakérdez, hogy ez milyen érzéssel töltötte el a pácienst. Bármilyen túlzott és hamis ábrázolás is mindez, sokakat bizalmatlansággal tölt el egy ilyen kezelést illetően és elképzelhetetlennek tartják, hogy szakemberhez forduljanak.

Az is gyakori, hogy valaki egyszerűen szégyell a gyerekkoráról, sérelmeiről és problémáiról beszélni, így inkább gyógyszerekkel tompítja betegsége tüneteit, ami természetesen csak ront az állapotán.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!