5 tanács alvásszakértőktől, hogy sokkal kipihentebben ébredj fel

Stumpf Bea
Írta: ,
5 tanács alvásszakértőktől, hogy sokkal kipihentebben ébredj fel

Kép forrása: bloglovin.com

Biztos te is tapasztaltad magadon, hogy amikor rosszul alszol, akkor az egész napod nehezebben és lassabban telik. Azt, hogy hogyan telik az éjszakai alvás, számos tényező befolyásolja, az aznapi stressz, a fejedben cikázó gondolatok, a testmozgás, az étkezés, a hálószobád berendezése, a párnád, a matracod és még sorolhatnánk. Nem kell persze egyből mindent megváltoztatni, szerencsére van néhány szuper praktika arra, hogy hogyan ébredhetsz minden nap kipihenten. Lássuk!

Kelj korábban Kép forrása: homedit.com

Micsoda? Keljek fel korábban, hogy kipihentebb legyek és kevésbé teljenek fáradtan a napjaim? Ez radikális változtatásnak tűnik, sőt, ha lenne is időd, miért ne aludhatnál akár délig vagy délután kettőig?

Bármilyen furcsa is, a túl sok alvás is megterhelő lehet a szervezeted számára, így, ha egyik nap csak néhány órát tudsz pihenni, a héten elmaradt, nem alvással töltött időt pedig egyszerre egy-két nap alatt próbálod behozni, az nem jó megoldás.

A túl sok alvás, azaz a 10-12 óránál hosszabb pihenések ugyanis pont ugyanazt a hatást hozzák majd, mint a kevés, azaz egész nap kókadtnak és fáradtnak érzed majd magad.

Ha szeretnél egy kicsit felpörögni és energikusabb lenni, akkor legyen a korán kelés a rutinod, egy-két hét után már meg sem fog kottyanni!

Étkezz változatosan Kép forrása: madelinelu.com

Elsőre úgy tűnhet, hogy az étkezés és az alvás között nincs szoros összefüggés, de valójában erős kapcsolat van a kettő között.

Ha túl sokat vagy túl keveset eszel, ha túl zsíros ételeket fogyasztasz vagy nem válogatod meg megfelelően a fogásokat, akkor ez ébren töltött órákat okozhat éjszakánként.

Szerencsére van néhány praktika, amikkel azonban segíthetsz a nyugodt álmok bevonzásában, ilyen például a langyos tej, a banán, a méz vagy a különböző gyógyteák lefekvés előtt.

Ha nehezen megy az elalvás vagy az éjszaka felét forgolódással töltöd, akkor próbáld ki valamelyiket már ma este!