Születésünk újraélése a rebirthing módszerrel

Írta: ,

A rebirthing egy tudatos légzéstechnikán alapul. A terapeuta vízbe meríti páciensét, aki a körkörös légzést alkalmazva megélheti világra jövetelének kellemetlen emlékeit, és belélegezheti a jótékony hatású életenergiát. Ezzel megszabadulhat olyan tudattalan hatásoktól, amelyek gátolják az örérvényesítésben.

Az első lélegzetvétel

1/6 Az első lélegzetvétel

A születés utáni első felsírás az első lélegzetvételünk. Legtöbbünknél ez egy fájdalmas felkiáltás, amit az idegen világgal való rettenetes találkozás vált ki belőlünk.

Anyánk méhében csönd, meleg, sötétség és könnyedség vett minket körül. Amikor világra jövünk, életünkben először érezzük meg a súlyunkat, fokozott érzékeléssel és közvetlenül a külvilág fény-, hang- és hőhatásait.

Úrrá lesz rajtunk a félelem, mert egy zord környezetbe érkezünk. 


Tabu? 14 dolog, amit senki sem mond el neked a szülésről


 

A köldökzsinór elvágása

2/6 A köldökzsinór elvágása

Miután a magzat megszületik, és önállóan lélegezni kezd, a köldökzsinór még néhány másodpercig pulzál.

Ezért nem vágják el azonnal, így az elvágása már nem okoz szenvedést.

Régebben a köldökzsinórt azonnal elvágták a gyerek megszületésekor, aki fájdalmában felsírt.

A köldökzsinór túl gyors elvágásakor az oxigén túl gyorsan a tüdőbe áramlik, ami az első lélegzetvételkor éles fájdalmat okoz.

Véráram a tüdőben

3/6 Véráram a tüdőben

A méhen belül a magzat nem használja a tüdejét, ezért az folyadékkal van tele.

Az oxigén a méhlepényen keresztül jut el hozzá, és a széndioxid is a méhlepényen át távozik. Születéskor a tüdő kitágul, a tüdőfolyadék kiáramlik a tüdőhólyagocskákból.

A vér benyomul, és a tüdő artériái kitágulnak. A magzat vérkeringése a légzés megindulása után hamar átalakul. A méhlepény felé futó erek elzáródnak, és a vér az újszülött szervezetében kering tovább.

A sírással elkezdődik a spontán légzés, így a szövetek és a létfontosságú szervek megtelnek oxigéndús vérrel. 

A rebirthing módszer

4/6 A rebirthing módszer

A rebirthing alapja a tudatos légzéstechnika, amely a gyerekek és a mély álom szakaszában lévő emberek természetes légzését tekinti alapmodellnek.

A rebirthing a körkörös légzésre összpontosít, ahol a be- és a kilégzések szünet nélkül követik egymást.

Az 1970-es években Leonard Orr kezdte terjeszteni Kalifornában ezt a módszertant.

A rebirthing, vagyis az újjászületés révén újra átélhetjük születésünk traumáját. Ilyen módon állandóvá tehető a kapcsolat a saját mély, gyermeki énünkkel, akit egész életünkben magunkban hordozunk.

Ez az élmény hatékony kulcs lehet önvalónk és létezésünk mélyebb szintjeinek megértéséhez. 

A körkörös légzés

5/6 A körkörös légzés

Leonard Orr hosszú időn át kutatta a születési élmények fontosságát, és a születéskor elszenvedett traumák hatását a viselkedésre.

Rájött, hoy ha 37-38ºC-os vízbe meríti a pácienst, és megtanítja a folyamatos légzésre, akkor az illető újra átélheti a világra jövetelét, amit a tudattalanjában őriz. 

A körkörös légzés egy sajátos energetikai folyamat. Ezzel a technikával megtapasztalhatjuk létezésünk minden dimenzióját.

Megszabadulhatunk testi feszültségeinktől és ismeretlen félelmeinktől, mély kapcsolatot teremthetünk érzelemvilágunkkal, és misztikus, szimbolikus üzeneteket hordozó vizualizációkkal találkozhatunk. 

A testemlékezet

6/6 A testemlékezet

A helyes légzés hatással van a fogantatásunk óta gátolt testemlékezetre, és a mély ellazulás lehetővé teszi, hogy megnyíljunk olyan folyamatoknak, amelyekben a blokkolt emlékek megérthetővé és feledhetővé válnak.

A szülés folyamata és a születést közvetlenül követő időszakban a többi élőlénnyel és a külvilággal létesített kapcsolatunk mély nyomot hagy személyiségünkön és létünk egészén.

Ha ezeket traumaként éljük meg, akkor kiegyensúlyozott fejlődésünk és kiteljesedésünk gátlás alá kerül.

A rebirthing segít túllépni viselkedésünk öntudatlan sémáin, mivel ezáltal elfogadjuk, hogy akkor ez volt az életre adott első válaszunk. 

Cikkünket Silvia Canevaro „Újjászületés” – Rebirthing (Tóth Könyvkereskedés és Kiadó Kft.) című könyve alapján írtuk.