Ez a szorongás 4 alaptípusa. Te melyikhez tartozol?

Kerekes Vivien
Írta: ,
Ez a szorongás 4 alaptípusa. Te melyikhez tartozol?

Kép forrása: India Earl Photography

Minden ember életében vannak nehezebb időszakok, amikor a félelem és a szorongás gyakori látogatójává válik a mindennapoknak. Ilyenkor ne gondold, hogy probléma van veled, és ne is tekints erre betegségként; a szorongás négy alaptípusa közül mindenkire jellemző valamelyik, ezzel az útmutatóval pedig rájöhetsz, a te életedben melyik a domináns.

A skizoid személyiség Kép forrása: bloglovin.com

Ne gondold, hogy a skizoid kifejezés kapcsolatban áll a skizofrén személyiséggel. Azok, akik ebbe a típusba tartoznak, nagy tervekkel és még nagyobb kreativitással rendelkeznek – viszont emiatt előfordul, hogy túl magas önbizalomra tesznek szert. A legnagyobb félelmük ebből adódóan a feloldódás: rettegnek attól, hogy kötődni kezdenek valakihez, hiszen ezt tudat alatt a saját személyiségük elvesztésével azonosítják. 

Egy skizoid személyiségű ember ezért gyakran bulizik, szórakozik, és rengeteg ismerőse van, ettől függetlenül még sincs igazán legjobb barátja. Ritkán vágnak bele egy komoly kapcsolatba; inkább egy éjszakás kalandokat keresik, és gyakori látogatói a felnőtt filmes oldalaknak. Nem engednek közel magukhoz senkit, épp ezért a szakításokat is viszonylag gyorsan kiheverik. Leginkább férfiakra jellemző ez a típus, de nők körében is találhatunk ilyen személyeket.

A depresszív személyiség Kép forrása: updateordie.com

A depresszív személyiség a nőknél gyakoribb, de ettől függetlenül számos férfira is jellemző ez a típus (az elnevezés persze itt sem tévesztendő össze a depresszióval). Az ilyen típusú személyiségek nagyon odaadóak, és ragaszkodnak párjukhoz – ezek a pozitív tulajdonságok azonban könnyen negatívba válthatnak, ha egy kapcsolaton kívül nem találják meg a helyüket, és folyamatos érzelmi kötődésre van szükségük.

A depresszív emberek legnagyobb féleleme, hogy elhagyják őket, ezért erősen igyekeznek közel kerülni párjukhoz, és még a lelki (sőt, sajnos sok esetben a fizikai) bántalmazást is eltűrik. Sokszor skizoid típusú párt választanak maguknak, de ezek a kapcsolatok működhetnek is, hiszen képesek egymás személyiségét pozitív irányba fejleszteni.