A szorongás 4 alaptípusa – Te melyikhez tartozol?

Kerekes Vivien
Írta: ,
A szorongás 4 alaptípusa – Te melyikhez tartozol?

Kép forrása: India Earl Photography

Minden ember életében vannak nehezebb időszakok, amikor a félelem és a szorongás gyakori látogatójává válik a mindennapoknak. Ilyenkor ne gondold, hogy probléma van veled, és ne is tekints erre betegségként; a szorongás négy alaptípusa közül mindenkire jellemző valamelyik, ezzel az útmutatóval pedig rájöhetsz, a te életedben melyik a domináns.

A kényszeres személyiség Kép forrása: getstyled.net

Erre a típusra jellemző, hogy szinte percre pontosan beosztják az idejüket, és nem is szívesen térnek el ettől – így igyekeznek megteremteni maguk körül a tökéletességet. Legjobban a változástól félnek, ami kibillentheti őket a megszokott rendből és az egyensúlyukból. 

Nem szokásuk spontán ötleteket felvetni, hiszen a már megszokott tevékenységeket részesítik előnyben; emiatt a monotonitást is jól tűrik. Teljesen ki lehet borítani őket azzal, ha egy találkozóra késve érkezünk meg, de az új dolgokat sem igazán kedvelik. Nehezen válnak meg a régi tárgyaiktól, és nem is szeretik az újdonságok legkisebb formáit sem.

A skizoid személyiség Kép forrása: bloglovin.com

Ne gondold, hogy a skizoid kifejezés kapcsolatban áll a skizofrén személyiséggel. Azok, akik ebbe a típusba tartoznak, nagy tervekkel és még nagyobb kreativitással rendelkeznek – viszont emiatt előfordul, hogy túl magas önbizalomra tesznek szert.

A legnagyobb félelmük ebből adódóan a feloldódás: rettegnek attól, hogy kötődni kezdenek valakihez, hiszen ezt tudat alatt a saját személyiségük elvesztésével azonosítják. 

Egy skizoid személyiségű ember ezért gyakran bulizik, szórakozik, és rengeteg ismerőse van, ettől függetlenül még sincs igazán legjobb barátja. Ritkán vágnak bele egy komoly kapcsolatba; inkább egy éjszakás kalandokat keresik, és gyakori látogatói a felnőtt filmes oldalaknak. Nem engednek közel magukhoz senkit, épp ezért a szakításokat is viszonylag gyorsan kiheverik. Leginkább férfiakra jellemző ez a típus, de nők körében is találhatunk ilyen személyeket.

Fókuszban

A legfinomabb snackek, amiket rohanós napokon a táskámba szoktam dobni

Az 5 legfinomabb tejes kávé recept, amiért minden nő odavan

Megéri hibrid autóval járni (?)

Egészség és életmód

A legfinomabb snackek, amiket rohanós napokon a táskámba szoktam dobni