Gyakran szomorkodsz? 5 tudományos magyarázat, hogy miért érzed magad letörtnek ok nélkül

Kerekes Vivien
Írta: ,

Még ki sem keltél az ágyból, de máris elszállt minden életkedved? Úgy érzed, legszívesebben meg sem mozdulnál, csak tévéznél és feküdnél egész nap? Ráadásul nincs is rá különösebb okod, mégsem tudod elűzni magadtól a borús hangulatot... Természetesen mindenkinek vannak ehhez hasonló „mehh” napjai, de vajon mi váltja ki őket?

Néhány ember agya sokkal érzékenyebben reagál a stresszre, és bár kutatók régóta foglalkoznak ezzel a jelenséggel, még rengeteg kérdés maradt a témában.

Azt azonban már biztosan tudjuk, hogy a szerotonin és a noradrenalin alacsony szintje szoros összeköttetésben áll a megmagyarázhatatlan rosszkedvvel.

De vajon miért van az, hogy egyesek pozitívan reagálnak az antidepresszánsokra (amelyek kifejezetten ezeket a hormonokat célozzák meg), míg mások semmit sem éreznek tőle? Egy felmérés szerint az agyunkban található galanin tehet erről; egyes embereknél ugyanis az agy máshogy dolgozza fel ezt a fehérjét, így akadnak olyanok, akik nehezebben lesznek ismét vidámak egy rossz élmény után.

Lehet, hogy azért érzed magad elkeseredettnek, mert már hosszú ideje próbálsz rájönni, mi nem stimmel az életedben.

Egy amerikai felmérés eredményei bebizonyították, ha túl sok időt töltesz negatív gondolatokkal, az sokat ronthat az egyébként is borongós kedveden.

Egy rossz gondolat vezet a következőhöz, szépen lassan pedig azon kaphatod magad, hogy a problémák lavinája teljesen maga alá temet téged.

Ráadásul minél többet elmélkedsz rajtuk, annál kisebb eséllyel teszel ellenük valamit. Hogy megszabadulj ezektől a gondolatoktól, csinálj valamit, bármit, ami eltereli a figyelmed: sétálj egyet, nézd át a szekrényed, vagy rakj rendet a szobádban.

Fókuszban

3 napos őszi nagytakarítás - Ha ezeket a lépéseket betartod, az egész lakás ragyogni fog!

Rakd össze a top tisztítós kosarat: 6 kellék takarításhoz, amikkel gyerekjáték lesz az otthonod tisztán tartása

Bor, gasztronómia és kultúra – Ez vár Budapest Borfesztiválján