A szezonális depresszió jelei – ismerd fel őket időben

Marity Mira
Írta: ,
A szezonális depresszió jelei – ismerd fel őket időben

Kép forrása: unsplash.com

A szezonális hangulati zavar (SAD) vagy depresszió egy mentális betegség. A legtöbb ember időnként átél bizonyos érzelmi hullámzást – ősszel menthetetlenül ránk tör a lehangoltság, tavasszal az enerváltság, télen pedig olykor egyenesen apatikussá válik a lelkiállapotunk. Ha a hideg és sötét napokon többször érzed magadat reménytelennek, illetve alkalmatlannak a napi feladatok megoldására, vagy a kelleténél többet szorongsz és negatív vagy, lehet, hogy téged is érint a szezonális hangulatváltozás.

Változnak az évszakok és a kedélyállapot

A depressziónak ezt a formáját valóban egy bizonyos évszakban vagy szezonban tapasztalják meg az arra érzékenyek. A legtöbb embert pszichésen és biológiailag is befolyásolja az évszakok változása. Normális folyamat az, hogy a napsütés vidámabbá és energikusabbá tesz minket, a fény és a meleg eltűntével pedig morózusabbak, fáradékonyabbak leszünk. Akinél azonban a szezonális affektív rendellenesség erőteljesebben lép fel, az az enyhétől az intenzívig komoly depressziós tüneteket produkál.

Leginkább a tél befolyásolja negatívan a hangulatot és az energiaszintet, ez pedig jelentős hatással lehet a mindennapi életvitelre is.

Az egyik beteg találóan úgy fogalmazta meg az átélt érzést, hogy olyan, mintha saját hordozható fekete felhője lenne, ami mindenütt és mindenkor a feje felett lebeg.

A szezonális depresszió jelei – fontos, hogy felismerd őket

Ezt élik át a szezonális depresszióban

Aki átesik ezen az állapoton, az a nap nagy részében átéli a nyomasztó, letargikus érzést. Elveszíti az érdeklődését a mindennapos rutin tevékenységek iránt is. 

Az energiaszintje alacsony és alvásproblémái vannak, változásokat tapasztalhat az étvágyában és a testsúlyában, ráadásul pro és kontra, tehát hízás és fogyás is előfordulhat.

Általában nő a magasabb szénhidráttartalmú ételek iránti vágyakozás, és sokan ilyenkor az édességet vagy az alkoholt választják vigaszul. Az élettempó lelassul, az ember nehezen tud koncentrálni. Súlyosabb esetben önértékelési problémák is felléphetnek, és akár az öngyilkosság gondolata is előfordul – ezért is komoly felelőtlenség figyelmen kívül hagyni a szezonális depresszióra utaló mentális, fizikai és lelki tüneteket!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!