Izgalmi állapotot okoz? A szemkontaktus erejének 5 titka

Sándor Alexandra
Írta: ,

„A szem a lélek tükre” – tartja a mondás. Csokorba szedtük, mit mondanak a magatartástudományi szakemberek a szavakat kísérő, vagy éppen helyettesítő tekintetről, amelyet mostantól egy kicsit tudatosabban figyelhetsz a mindennapokban.

Izgalmi állapotot okoz

Ha valakinek egyenesen a szemébe nézel, izgalmi állapotot idézel elő nála.

Az azonban, hogy az illető miként éli ezt meg, a résztvevő felek viszonyától és az egyéb körülményektől is függ.

Egy baljós kinézetű idegen bámulása fenyegetőnek hat, így félelemreakciót vált ki, melyet az állatvilágból is jól ismerünk. Ezért nem tanácsos például kóbor kutya szemébe nézni, hiszen akár támadhat is.

Másrészről viszont nem árulunk el nagy titkot vele, hogy egy szexuális partnerjelölt nézése egészen másfajta zsigeri válaszhoz vezet, és felhívásként szokás értelmezni „keringőre”.

Amennyiben tehát meg szeretnél nyugtatni valakit, az empátiádat csak az érdeklődésedet megerősítő minimális szemkontaktussal fejezd ki, különben ellenkező hatást fogsz elérni.

Elárulja, igazi-e a mosoly

Paul Ekman pszichológus nevéhez fűződik a Duchenne-mosoly elmélete, mely nem más, mint a valódi, őszinte öröm kifejezése.

Ennél összeszűkül a szem, illetve szarkalábak jelennek meg a külső sarkában.

Ha valakinél ilyet látsz, biztos lehetsz benne: tényleg boldog, amikor veled beszélget.

Az álmosoly azonban csak a szájat érinti: az ajkak hiába húzódnak fülig, és az arc almácskája hiába vándorol feljebb, ha a szem rezzenéstelen.

Fontos tudnod, hogy utóbbi sem feltétlenül rossz szándék vagy szándékos hazugság jele.

Előfordulhat, hogy a másik fél csak nem akar téged terhelni a problémáival, vagy szeretne megfelelni a külső elvárásoknak. Bátran kérdezz rá a dologra, ha vagytok olyan közeli kapcsolatban!