A személyisége csak vagy mentális problémája van? Innen tudhatod

Szirák Viki
Írta: ,
A személyisége csak vagy mentális problémája van? Innen tudhatod

Kép forrása: Gelpi/depositphotos.com

Hajlamosak vagyunk arra, hogy egy ember viselkedését szimplán a személyiségjegyeinek tudjunk be, és csak legyintünk, hogy "ő egyszerűen ilyen!" Hogy ha mindig lemondja a találkozókat, szimplán csak introvertált jellem, vagy ha hirtelen felindulásból mondja el a véleményét, akkor ő egyszerűen csak kegyetlenül őszinte. Pedig valójában akadnak mentális problémák, amiket nem szabad szimpla tulajdonságoknak betudni!

1. A hanyagság

Ebbe a kategóriába azok az emberek tartoznak, akik minél több pihenésre, és ezzel fordítottan arányos mennyiségű munkára vágynak. Azaz hajlamosak gyakran betegszabadságot kivenni, még egy egyszerű kis allergia miatt is, vagy korán lelépnek a munkából, esetleg a feladatokat sem csinálják meg, amire aztán általában mindig találnak kifogást.

Ha még a munkahelyéről is gyakran elkésik, és nagyon énközpontú a viselkedése, egy szakértő valószínűleg előbb-utóbb antiszociális személyiségzavarral diagnosztizálná őt. Ennek jellemzője:

  • A motiváltság állandó hiánya, amiből aztán gyakran születnek hazugságok, hogy ezeket elfedje (például beteget jelent, holott csak nem akar dolgozni)
  • Nem foglalkozik másokkal, a munkáit rájuk hagyja, a problémáira is tőlük vár megoldást

A pénzét gyakran költi meggondolatlanul, ami után anyagi csődbe juttatja saját magát (például az autója szervizelése helyett inkább konzoljátékokra költ).

Gyakori, hogy alapjáraton elbűvölő, kedves és intelligens viselkedés jellemzi, de ezt az érzést leginkább azzal kelti, hogy mindig azt mondja, amit a másik hallani akar.

A valóság általában egészen más személyiséget takar, ugyanis mindent és mindenkit arra próbál használni, hogy saját célját érje el. Rendkívül önző, de ez csak akkor derül ki, ha már nem akar tőled semmit, és szimplán megmutatja, milyen a valódi arca. Megesik, hogy tévesen azokra használjuk az antiszociális jelzőt, akik kerülik a társaságot, de a helyes megnevezés rájuk az aszociális lenne.

2. A félénkség

Vannak emberek, akik természetükből adódóan félénkebbek, nehezen oldódnak fel, és általában csöndesebbek is az átlagnál. Azonban ez mentális problémára is utalhat, ha komoly mértékeket ölt, és már teljesen elzárkóznak a társaságtól, a munkahelyükön senkivel sem kommunikálnak, és kizárólag olyan hobbit választanak, ami nem igényel partnert.

Szakértők szerint az extrém félénkség szkizoid személyiségzavarra is utalhat, aminek során valaki érzelmileg teljesen sivár lesz, és egyáltalán nem igényli a kapcsolatokat.

  • Nehezen kezeli a kritikát és a dicséretet
  • Nincs egyetlen közeli barátja sem, senkivel sem ápol közelebbi kapcsolatot
  • Semmiben sem talál örömet, egyáltalán nem érdeklődik mások iránt, sőt, a szex sem hozza lázba

Előbb-utóbb ez a személy azon kapja magát, hogy folyamatosan otthon ül, és van, hogy napokig egyetlen emberrel sem beszél. Az új kapcsolatok teremtése nagyon nehezen megy neki, ezért szinte mindig egyedülálló. Ezt a típusú problémát leginkább a komfortzónából való kilépéssel lehetne hatékonyan kezelni.

Az egyik leghasznosabb megoldás, ha jelentkezik egy rajzcsoportba, eljár nyelvet tanulni, vagy jógázni kezd; a lényeg, hogy több emberrel együtt vágjon neki valaminek, ahol előbb-utóbb kénytelen valamilyen kapcsolatot teremteni másokkal, fokozatosan.

Fókuszban

A legfinomabb snackek, amiket rohanós napokon a táskámba szoktam dobni

Az 5 legfinomabb tejes kávé recept, amiért minden nő odavan

Megéri hibrid autóval járni (?)