Hogyan hat a szégyen érzése az önbecsülésedre? Ezt teheted ellene

Marity Mira
Írta: ,
Hogyan hat a szégyen érzése az önbecsülésedre? Ezt teheted ellene

Kép forrása: Gladkov/depositphotos.com

Akár zavarban vagyunk vagy kínosan érezzük magunkat, akár szégyent, bűntudatot vagy lelkiismeret-furdalást érzünk, hosszú távon mindegyik állapot frusztrációt vált ki és kórosan rombolja az önértékelést.

Kis mértékben hasznos

A szégyen és a bűntudat az érzelmi szorongás gyakori érzése, ami azt jelzi, hogy cselekedeteink károkat okozhatnak másnak fizikai, érzelmi vagy egyéb módon. Mivel konkrétan a bűntudat jellemzően rövid ideig tart, gyakran alábecsüljük a mindennapi életben játszott szerepét. Ha valami rosszat csinálunk vagy megbántunk valakit, bűnösnek érezzük magunkat. A bűntudat ilyenkor értékes érzelem, amely segít fenntartani az érzelmi kapcsolatot a körülöttünk élő emberekkel. Mivel a bűnösség érzése miatt kialakult lelkiismeret-furdalás fájdalmas, az emberek gyakran találnak módot önigazoló praktikákkal a saját felmentésükre.

A felelősségteljes és mentálisan erős személyiségek azonban az igazságérzetükre hallgatnak, és az empátiájuk segítségével megoldásokat keresnek arra, hogy hogyan kártalanítsák azt, akit megbántottak.

Ilyenkor a bűntudat egy tudatos és szükséges belső munka, amely segít az embernek minimalizálni a károkat, és megerősíteni a köteléket a károsodott egyénnel.

Hogyan hat a szégyen érzése az önbecsülésedre? Ezt teheted ellene

Amikor jogos a szégyen

A jól adagolt szégyenérzet, ami nem billen át destruktív önostorozásba, mindenképpen védi a kapcsolatainkat. A bűntudat elsősorban a személyes viszonyainkban fordul elő, és „pro-társadalmi” érzelemnek tekinthető, mert segít fenntartani a jó kapcsolatot másokkal. Olyasmi, mint egy tilalomfa, ami figyelmeztető jelként villog egészen addig, amíg meg nem teszed a szükséges korrigáló lépéseket. Ha viszont megoldatlan marad a bűntudat, az olyan, mintha a fejedben egy állandó szundi-riasztás sípolna. Ilyenkor nehéz a helytállás, a koncentrálás és a munka a mindennapokban, mert a figyelmet folyamatosan a szégyen érzete töri meg.

Viselkedéspszichológiai tanulmányok kimutatták, hogy a koncentráció, a termelékenység, a kreativitás és a hatékonyság is jelentősen alacsonyabb, ha aktívan bűnösnek érzi magát az ember.

Ha tehát folyamatosan szégyelljük és ostorozzuk magunkat valamiért, az nem csak a mindennapi működésünket bonyolítja, hanem elveszi tőlünk az élet zavartalan élvezetének lehetőségét is. Még az enyhe bűntudat is arra késztet, hogy – tudatalatti büntetésként – megvonjuk magunktól az élet apró örömeit. Egészen újkeletű kifejezés a „Dobby Effect”, ami a Harry Potter-sorozat népszerű házi manója után kapta a nevét. Arra utal, hogy a bűntudat önbüntetést is okozhat, és az emberek komoly pszichológiai tendenciát alkalmaznak arra, hogy a szégyen és lelkiismeret-furdalás érzéseit eltompítsák ilyen módon.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!