Spirituális programozással segíthetsz, hogy ugyanazt súgja az eszed és a szíved

Írta: ,

Az NLP (neurolingvisztikus programozás) módszer segít a tapasztalataink rendszerezésében, gondolkodásunk, hitrendszerünk újraértékelésében. Spirituális változata a szeretetre, a tudatosság növelésére, az emberek különbözőségére és hasonlóságára helyezi a hangsúlyt.

 

Kis lépések

1/5 Kis lépések

A problémákat érdemes kis lépésekre felbontani, és úgy megoldani. Egy harapásra egy egész kakaós csigát nem tudunk megenni, mert a szánk felépítése nem teszi ezt lehetővé.

De 10-15 perc alatt kényelmesen megehetjük, és közben még jól is esik. A problémákat sem lehet azonnal és tökéletesen megoldani.

Vannak, akik ebből azt a következtetést vonják le, hogy ha egészben nem megoldható, akkor megoldhatatlan, és úgy érzik, hogy kudarcot vallottak.

A fokozatosság sokkal eredményesebb, és kevesebb kapkodással, idegeskedéssel jár. Az NLP-ben ez a folyamat a „feldarabolás”.

A taoista filozófia azt mondja erről: „A leghosszabb út is az első lépéssel kezdődik.” A fokozatos haladás egy idő után nagyobb lépéseket is megenged, ezt pedig „összeillesztésnek” hívják.

Érzékelés

2/5 Érzékelés

Minél többet érzékelünk, annál többet tudunk hasznosítani.

Hiába nyílnak gyönyörű virágok az út szélén, ha gondolatainkba merülve járunk, rájuk sem nézünk, és nem tudunk örülni nekik.

Hiába van tíz kalapácsunk, ha nem tudunk beverni a falba egy szöget.

Ha figyelünk arra, ami körülöttünk történik, akkor megfejthetjük az értelmét. Az egy helyben toporgás, a halogatás sok energiát emészt fel.


Kapitány és kormányos: így működik az elméd


A tudatalatti sokkal éberebb, mint a tudatos tudat. A tudatosság vezet el az elégedettséghez. 

Szeretet

3/5 Szeretet

Minél jobban szeretünk, annál nagyobb hatalmunk van. Spirituáls értelemben a szeretet azt jelenti, hogy rezonálunk másokra, felismerjük magunkat bennük, és együtt érzünk velük.

Annál többet adhatsz valakinek és annál többet kaphatsz tőle, minél jobban együtt tudsz érezni vele. 

A szeretet a legnagyobb hatalom, amivel nem lehet visszaélni. De ahhoz, hogy szeressünk, tisztában kell lennünk önmagunkkal.

Meg kell tanulnunk elfogadni, fejleszteni és ésszerűen használni az énünket, mert ha valakire túlságosan ráhangolódunk, és egy hullámhosszra kerülünk vele, úgy már nem tudjuk használni a saját képességeinket.

Elválasztottság

4/5 Elválasztottság

A teremtésben benne van az ember minden része. A világ hologram. Amikor a külvilágban valamit elutasítunk, annak visszhangja lesz a testünkben.

Minél erősebb az elutasítás, a gyűlölet, az irigység, az utálat, annál erősebb a visszahatás, annál erőteljesebben választjuk le magunkról az adott részt, mert nem ismerjük el, hogy a másik ember elutasított tulajdonságai bennünk is megvannak.

Az elválasztás a testben feszültségeket, görcsöket okoz. Emiatt csökken a vérellátás és a tápanyagellátás. Betegségek alakulhatnak ki. A gyógyulás úgy történhet meg, ha a beteg szeretettel visszafogadja a kirekesztett részeket.

Megtanulja létrehozni az egységet, és a leválasztás tudatos megszüntetésével eljut az önszeretet és a mások iránti szeretet magasabb fokára. 

Szabadság és felelősség

5/5 Szabadság és felelősség

Aki a körülmények szerencsétlen áldozatának tekinti magát, annak kevesebb lehetősége lesz arra, hogy megkapja, amire szüksége van.

Amikor erőtlennek, kiszolgáltatottnak érzed magadat, akkor egy hatalami vákuum jön létre, és a természet gondoskodik a betöltéséről: mások veszik át a felelősséget az életed felett, de általában úgy, hogy az neked ne legyen kellemes.

Ha azonban a szabadságot választod, és felelősséget vállalsz a tetteidért, akkor az életed irányítását átveszed másoktól. Akkor tudsz együttműködni Istennel, ha elfogadod és használod a döntési szabadságodat, amit a születésedkor kaptál meg.

Cikkünket Walter Lübeck A spiritualitás NLP kézikönyve (Bioenergetic Kft. 2004) című könyve alapján írtuk.