7 dolog, amiért sose szabadkozz

Írta: ,

„Elnézést” és „bocsánat”. Használjuk, ha valamit elrontunk vagy ha megbántunk valakit. Használjuk akkor, ha tényleg sajnálunk valamit és néha akkor is, amikor nem kellene. Hiszen sok olyan helyzet van, hogy akkor is szabadkozunk, amikor igazából teljesen jogos volt a megjegyzésünk vagy cselekedetünk. Nézzük, mik is ezek a szituációk!

Ha valamire nemet mondasz Kép forrása: Gelpi/depositphotos.com

1/7 Ha valamire nemet mondasz

Hányszor érezted magad kellemetlenül, ha lemondtál egy előre megbeszélt programot? És hányszor is kértél emiatt elnézést a telefonban? Na ugye… De gondolj bele, hogy erre igazából nincs semmi szükség.

Ne sajnáld, ha egy mozi helyett inkább magadra, vagy a pihenésedre fordítod az idődet. Egy felnőtt ember meg fogja érteni, ha túl sok volt a munka és emiatt már semmi erőd újra elindulni otthonról. Persze egy „bocsi, hogy csak most szólok” belefér, de semmiképp se kezdj el mentegetőzni, hiszen ilyen mindenkivel előfordult már.

Ha kimondod a véleményed Kép forrása: Remlem/depositphotos.com

2/7 Ha kimondod a véleményed

Nyilván te is érezted már, hogy nehezedre esik hangosan megfogalmazni a véleményed valamiről, mert sokan nem veszik komolyan, vagy meg se hallják, esetleg kioktatnak miatta. Ekkor a legtöbb ember elnézést kér még azért is, hogy megszólalt.

Azonban ennek nem kéne így lennie.

Ha magabiztosan kiállsz valami mellett, és komolyan is tudsz érvelni azzal kapcsolatban, miért kéne véka alá rejteni a véleményed? Vagy egyáltalán bocsánatot kérni amiatt, hogy kimondtad? Az emberek különbözőek, és ha valakivel nem egyezik az álláspontod, az még nem olyan probléma, amiatt kellemetlenül kéne érezned magad.

3/7 Ha más hibázik

Ne kérj senkitől sem elnézést a barátaid helyett, mert nem élheted az ő életüket. Akármennyire is szereted őket, a hibáikból saját maguknak kell tanulni és levonni a konklúziót.

Azzal sokkal többet segítesz, ha négyszemközt elmondod nekik, te mit csinálnál másképp legközelebb, mintha megoldod a konfliktusaikat, anélkül, hogy ők maguk tudnának róla. Ha pedig folyton úgy érzed, hogy valaki(k) miatt állandóan szabadkoznod kell, akkor gondold végig, hogy biztosan jó emberekkel veszed-e  körül magad…

Ha őszinte vagy Kép forrása: ababaka/depositphotos.com

4/7 Ha őszinte vagy

Nagyon sok ember kifejezetten rosszul viseli az őszinteséget, hiszen az igazság néha fáj. De sokkal jobb, ha úgy éled az életed, hogy mindig őszinte vagy, és nem kell azt számon tartanod, kinek miben füllentettél, még ha kegyesen is.

Azok az emberek pedig, akik tisztelnek és a barátaid, sosem fogják az építő jellegű kritikádat támadásnak venni, hanem sokkal inkább úgy gondolnak majd rád, mint arra a barátra, akitől mindig józan és objektív véleményt kaphatnak. Azok pedig, akik támadásnak veszik a szavaid, meg sem érdemlik, hogy elnézést kérj tőlük miatta. Az ilyen emberekkel nem kell foglalkoznod. Akik pedig befogadóak az őszinteségedre, nem várják el, hogy emiatt bocsánatot kérj. Legyél őszinte és bátor nő, aki büszke arra, hogy mindig egyenes.

5/7 Ha visszaküldöd az ételt...

…vagy ha nem adsz borravalót. Ez egy nagyon egyszerű dolog. Ha az étel, amiért fizetsz (sokszor nem is keveset!) nem olyan minőségű, mint amilyennek lennie kéne, nyugodtan tedd szóvá, és küldd vissza. Természetesen udvariasan, de határozottan.

Semmi gond nincs azzal, ha tisztában vagy vele, hogy a pénzedért cserébe milyen minőséget vársz el. Ugyanez a helyzet a borravalóval is. Ha a kiszolgálás rossz volt, a pincér pedig goromba, egyáltalán nem kell muszájból otthagyni a plusz tíz százalékot. Sőt, ezt is nyugodtan szóvá teheted, anélkül, hogy bocsánatot kéne kérned azért, mert tudod, milyen szolgáltatást illene kapnod a pénzedért cserébe.

6/7 Ha valakivel már nem akarsz barátkozni

Ha úgy érzed, hogy valakivel megromlott a barátságod, és már nem szívesen töltesz vele együtt időt, mert csalódtál benne, nyugodtan mondd meg neki. Ne kérj érte bocsánatot, ha egy számodra mérgező kapcsolatban nem akarsz tovább benne maradni.

Legyél őszinte, és zárd le a kapcsolatot. Lehet, hogy a másik félnek rosszul esik majd, vagy megharagszik rád, de ez ne érdekeljen. A lényeg, hogy te megkönnyebbülj, és olyan emberekkel vedd magad körül, akik építenek téged, nem pedig rombolnak.

Ha szeretsz valakit, akit mások szerint nem kéne Kép forrása: indiaearl.com

7/7 Ha szeretsz valakit, akit mások szerint nem kéne

A szerelem vak és kiszámíthatatlan. Ha pedig olyan emberrel hoz össze az élet, akivel nem feltétlenül helyes, hogy együtt vagytok, attól még ne szabadkozz emiatt mindenkinek.

Halld meg a tanácsokat, fontold meg őket, de soha ne sajnáld azt, ha valakibe szerelmes vagy, mert az egy csodás dolog.

Erről azt hiszem, kár is többet beszélni…