Sokkal boldogabb lehetsz, ha többet vagy a természetben

Nagy Niki
Írta: ,

Ha vidéken élsz, és gyakran sétálsz a természetben, biztosan megfigyelted már, mennyire megnyugtat és milyen jó kedvre derít a tiszta levegő, a fák, a fű, a hangok. Több tudományos kutatás bizonyította már, hogy ha sokat vagy a szabadban, nyugodtabb, boldogabb és kiegyensúlyozottabb lehetsz. Felsoroljuk, mennyi mindenben segít, ha akár a közeli parkba is kiszabadulsz néha!

A természet megnyugtat Kép forrása: xxcats-eyesxx.tumblr.com

Néha már maga a tudat elképesztően megnyugtató érzés tud lenni, hogy kicsit kiszakadtál abba a környezetbe, ami évmilliók óta változatlan, nem pörög, mint a lakott területek, és nem zajos, csak a madárcsicsergés zavarja meg a teljes csendet.

Ilyenkor ne nézegesd félpercenként a telefonodat, csak figyelj a környezetedre és a saját gondolataidra. Emészd meg azt, ami aznap, azon a héten, egészen addig a pillanatig történt veled, gondolkodj el azokon, amikre nem jut időd, és idézd fel a boldog pillanatokat.

Tölts magaddal néhány percet, amikor nem figyelsz a Facebook ismerősökre vagy az Instagramra, csak és kizárólag saját magadra.

Helyre teszi az egészséged Kép forrása: thechive.com

Egy japán kutatás kimutatta, hogy azok az emberek, akik minden nap sétálnak a természetben (még akkor is, ha az csak egy apró fás rész a házuk mellett), sokkal kevesebb kortizolt termeltek, mint azok, akik csak a betondzsungelben éltek.

A kortizolt más néven stresszhormonnak is nevezik, mert túltermelődése esetén sokkal idegesebbnek és stresszesebbnek érzed magad.

A kísérletben résztvevő természetjáróknak ráadásul alacsonyabb volt a vérnyomása, és a pulzusa se szaladt az egyekbe.

A szabadban töltött idő során több D-vitamin is ér, ami már alapból jobb kedvre derít, ráadásul az immunrendszered is erősebbé teszi.