Sikeresebbé szeretnél válni? Tippek az érzelmi intelligencia fejlesztéséhez

Póta Szilvia
Írta: ,

Az érzelmi intelligencia legtöbbször legalább olyan fontos az életben való boldoguláshoz, mint a tájékozottság, az intelligencia, vagy a tudás. Ez a képességünk segít elnavigálni a saját és a mások érzelmeinek útvesztőiben, illetve ennek köszönhető, hogy empátiával, valamint megértéssel tudunk fordulni barátainkhoz. Az EQ azonban nem csak kapcsolatainkra lehet hatással, de a munkahelyi sikereinkhez is nagyban hozzájárulhat. Ha szeretnéd fejleszteni az ehhez kapcsolódó készségeidet, próbáld ki a most következő módszereket!

Az emberrel gyakran előfordul, hogy a mindennapok rohanása, a munkahelyi határidők, és családi kötelezettségek közepette automata pilóta üzemmódba kapcsol, és elfelejti megélni a jelen nyújtotta örömöket.

Erre kínál megoldást az eredetileg Jon Kabat-Zinn által kifejlesztett módszer, a mindfulness, melynek lényege:

figyelmet fordítani a jelennek, nyitottan viszonyulni érzéseinkhez, és ítéletmentesen elfogadni azokat.

Azzal, hogy ítélet nélkül megfigyeled a gondolataidat, tudatosabbá válhatsz a mindennapok során, így sokkal tisztábban látod majd önmagadat és a környezetedet is, továbbá könnyebben megbirkózol majd a különböző problémákkal.

 

Az aktív, figyelmes hallgatás elengedhetetlen ahhoz, hogy megértsünk másokat, és hatékonyabban kezeljük konfliktusainkat. A konfliktuskezelés sokkal könnyebb, ha érdeklődéssel viszonyulsz a partneredhez, és megtiszteled azzal, hogy odafigyelsz, arra, amit mond.

Így nagy valószínűség szerint a másik is nyitottabban viszonyul majd hozzád, ezáltal gyorsabban juthattok kompromisszumra.

Ahhoz, hogy elfogattasd valakivel a nézőpontodat, vagy az ötleteidet, először is meg kell értened a beszélgetőpartnered álláspontját, motivációit is. Ez pedig kizárólag az aktív hallgatáson keresztül teljesülhet.