Két kifejezést törölj ki a szótáradból - ha sikeres és boldog akarsz lenni

Zabolai Margit
Írta: ,
Két kifejezést törölj ki a szótáradból - ha sikeres és boldog akarsz lenni

Alapvetően mi is abban hiszünk, hogy mondd ki, amit gondolsz, de megfordult már a fejedben, hogy amit mondasz, az befolyásolhatja azt, ahogy gondolkodsz? Valami ilyesmit taglal a Stanford Egyetem professzorának, Bernard Roth-nak a könyve is.

A mű arra buzdítja olvasóit, hogy hagyjanak fel a vágyódással, és kezdjenek inkább cselekedni, és legyenek a saját életük urai. A professzor szerint ehhez az egyik első lépés az lehet, hogy két kifejezést törölsz a mentális szótáradból – de legalábbis bizonyos élethelyzetekben egyszerűen csak elkerülöd a használatukat.

Mondj „és”-t a „de” helyett

Szeretnék elmenni moziba, de még rengeteg dolgom van. A professzor szerint ez a példamondat jól szemlélteti, hogy a kötőelem a két tagmondat között mekkora hatással bír. A de szócska ellentétet, választási helyzetet, konfliktust eredményez ott is, ahol valójában nem kellene, ezért folyamatosan úgy fogod érezni magad, mint aki nyomás alatt áll, vagy lemarad valamiről.

Ha a de helyett az és szót használod, akkor a tagmondatok – magyarázza a professzor – egyenlőek lesznek, egyik sem dominál a másik fölött, és ez egy sokkal pozitívabb szemléletet tükröz, ahol van döntési lehetőséged, és a mondat megformálásával nem zárod el magadat egyik választás elől sem. Az és szó használatával ugyanis nem hátráltató akadályokként, hanem megoldandó feladatokként tekinthetsz a kihívásokra. Ha ezt egyszer realizálod magadban, és megváltoztatod a szokásaidat, gyorsan észreveszed majd a különbséget. Elvégre tényleg egészen más azt mondani, hogy

  • „Szeretnék új bútorokat vásárolni, és előbb el kell végeztetnem a felújítást.”, mint azt, hogy
  • „Szeretnék új bútorokat vásárolni, de előbb el kell végeztetnem a felújítást.”

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!