5 egyértelmű jel, hogy nem vagy túl jó állapotban mentálisan

Nagy Niki
Írta: ,

Néha te vagy az utolsó, aki észreveszi, hogy valami gond van: nem olyan egyszerű kiszűrni a figyelmeztető jeleket a mindennapi életben, főleg azért nem, mert a mentális betegség általában észrevétlenül kúszik ránk. Ha ezeket a jeleket veszed észre magadon, érdemes elgondolkodnod azon, hogy lassíts egy kicsit, vagy felkeress egy pszichológust, aki segít kikászálódni a rossz időszakodból – mert bizony elég valószínű, hogy valamilyen mentális rendellenességben szenvedsz, ami az egyszerű szorongástól egészen a komoly depresszióig is terjedhet.

Egyre kevesebbet szocializálódsz

Már nem érzed olyan jól magad a barátaiddal és a családoddal, ezért elkezded kerülni a társaságukat. Lemondod a programokat, nehezedre esik bárkivel is fenntartani és ápolni a kapcsolatot, mert elfáradsz benne, vagy úgy érzed, semmi értelme. Emellett persze egyedül érzed magad, de nem teszel ellene, inkább még jobban bezárkózol.

Rosszul érzed magad attól is, hogy nem mozdulsz ki, de attól is, ha igen.

Nehezen koncentrálsz

Ha az agyad mentális problémákkal küzd, az annyira lefoglalja, hogy nehezen figyel oda bármi másra. Ha folyton szétszórt vagy, és nem tudsz koncentrálni a munkában vagy az iskolában, figyelj egy kicsit befelé, és állapítsd meg, hogy mi az, ami ennyire leszedálja az eszedet. Lehet, hogy egyszerűen nem viszel be elég vitamint és ásványi anyagot, vagy kevesebbet alszol a napokban, de az is lehet, hogy mentális problémák állnak a dolog hátterében.

5 intő jel, hogy nem vagy túl jó állapotban mentálisan

Kép forrása: RadaRani/depositphotos.com

Megváltoznak az alvási szokásaid

A depressziónak jellemzően a folyamatos fáradtság a jele – ha nehezen kelsz fel reggelente, és folyton kimerült vagy, akkor meglehet, hogy ez áll a háttérben.

A szorongás viszont azzal jár, hogy nehezen alszol el, és akkor is felületesen, reggel pedig ugyanúgy fáradt vagy, mintha nagyon keveset aludtál volna. Ha hirtelen megváltoznak az alvási szokásaid, és nincs semmi más a háttérben, akkor elkezdhetsz gyanakodni, hogy valami nincs rendben.

Fókuszban

Nyugodt alvás a megfázás alatt is! A téli megfázások tünetei alváshiányhoz vezethetnek, mely akár egy éjszaka alatt is negatívan befolyásolhatja az agyműködésünket

5 stresszcsökkentő módszer, amivel leengedhetsz az év végi hajtásban

A hibrid autóké a jövő?

5 gyors ünnepi főfogás - mert nem a konyhában eltöltött időn múlnak az ízek!