Hogyan kezeld, ha rólad pletykálnak?

Szabó Erzsébet
Írta: ,

A pletykák elkerülhetetlen az életünkben: vagy mi beszéljünk ki – akár tudattalanul is rosszindulatúan – ismerőseinket, vagy saját magunkról hallunk vissza övön aluli, kiszínezett történeteket. 

Miért olyan bosszantó?

Sajnos nem könnyű a pletykákat kezelni, ugyanis rengeteg embernek nagyon fontos a visszacsatolás, amit természetesen egy helyről kaphatunk meg, a környezetünktől.

Éppen ez az oka annak, hogy a pletykák annyira elbátortalanítanak, felmérgesítenek bennünket, s hogy tehetetlenül dühösnek érezzük magunkat, amikor egy teljesen alaptalan történetet hallunk magunkról, vagy a családunkról. 

Rendkívül bosszantó tud lenni, hogy lehetetlenségnek tűnik visszakövetni, honnan ered a történet, de még ha sikerül is felgöngyölíteni a szálakat, akkor sem tudunk mit kezdeni a szélnek eresztett históriával.

Elvégre idegességünk közepén a legkevésbé sem boldogít minket, ha a sztorit félreértő személy mindet tagad, és új emberhez irányít bennünket…

Hogyan lehet kezelni?

Mégis hogyan lehet kezelni azokat a pletykákat, amik rendkívül rosszul érintenek bennünket, amik alaptalanságuk végett felháborítónak hatnak?

A legjobb módszer kívánja a legnagyobb önuralmat, az egyszerű tétlenség.

Nagyanyáink tanácsa igaznak bizonyul, minden csoda három napig tart, s a pletykák is elhűlnek ennyi idő alatt, ha nem locsoljuk rájuk folyton az olajat. 

Ha meghirdetik, hogy szakítottatok, de néhány nappal később is boldogan andalogtok, akkor nyilván rájönnek az emberek, hogy alaptalan a vádaskodás.

Ugyanígy, hiába „bocsájtottak el” a munkahelyeden, ha a következő héten is bejársz dolgozni, akkor jó eséllyel szó sincs arról, hogy új állást kellene keresned.