Retró hobbik, amikkel tökéletesen kikapcsolódhatsz

Írta: ,

Te is érezted már úgy, hogy hiába kapcsolódsz ki a pihentetőnek hitt dolgokkal, valójában egyáltalán nem töltődsz fel? Jó dolog a film- és sorozatnézés, vagy a számítógépes játékok, de valahogy mégis az az igazi, ha kicsit lelassítasz, és olyan hobbikat keresel, amik kizökkentenek a gép elől, és persze a rohanó mindennapokból.

Kezdj el írni! Kép forrása: etsy.com

1/4 Kezdj el írni!

Mindegy, mit, mindegy, hova, és az is mindegy, ha úgy érzed, nem tudsz jól írni. Itt most nem az a lényeg, hogy legépeld a Háború és békét, vagy megírd a következő Harry Potter-szériát!

Az írás szerepe egyszerűen az, hogy kiadd magadból, ami benned van – ha ez épp a felgyülemlett kreativitás, akkor találj ki egy történetet, ha pedig annyi minden történt veled az utóbbi időben, hogy már-már túlcsordulsz, vezess naplót!

Senkinek nem kell megmutatnod, mit írtál, de maga a tevékenység elképesztő módon ki tudja üríteni a fejedet.

Kertészkedj! Kép forrása: domain.com.au

2/4 Kertészkedj!

Neked is van olyan ismerősöd, aki órákat képes rendezgetni a kis kertjét, és mégsem unja meg a monoton munkát? Ez azért van, mert valami megnyugtató és inspiráló van abban, ha új élet nő a saját kezeid alatt.

Arról nem is beszélve, hogy ez a hobbi a gyönyörködtetés mellett akár hasznos is lehet – ha például fűszernövényeket ültetsz.

Ha nem kertes házban laksz, a gangon vagy egyszerűen a konyhaablakodban is gondozgathatod a növényeidet, de akár a nagyidnak is átmehetsz segíteni!

Túrázz! Kép forrása: tumblr, theredflannel

3/4 Túrázz!

Én nem vagyok az a túrázós típus, sőt, sétálós sem. Ha elindulok valahova, azt céltudatosan teszem, séta helyett pedig általában futok, mert azt jobban szeretem.

De mégis van valami megnyugtató abban, ha néha kiszabadulok a természetbe, és csak kirándulok – nem sietek, nincs célom, nem kell sehová sem odaérnem, csak élveznem a (nagyjából) érintetlen természet csodáit.

Ez egyrészt azért jó, mert mozgok, másrészt azért is, mert a hatalmas fák és a nélkülünk is tökéletesen boldoguló ökoszisztéma láttán az ember rájön, mennyire kis részei is vagyunk csak a világnak. Ha a nagyvárosban élsz, akkor még az is elég, ha felsétálsz a Gellért-hegyre – a lényeg az, hogy ne rohanj sehova, csak élvezd, hogy sétálsz a fák között.

Kötögess! Kép forrása: instagram.com

4/4 Kötögess!

Ha valaki pár évvel ezelőtt azt mondja nekem, hogy a kötögetés tökéletes hobbi lesz számomra, biztosan rendesen kinevettem volna.

Pedig valójában ez a tényleg nagyon retró, méltatlanul elfeledett tevékenység az egyik legpihentetőbb mind közül. Ha már megtanulsz annyira kötni, hogy nem is kell gondolkodnod, hogyan húzd a fonalat, akkor kapcsolsz majd ki igazán – lesz időd gondolkodni közben, de mégis aktív vagy, és azért figyelned kell, hogy a sál helyett ne valami kötélgombócot kreálj.

A plusz jutalom pedig a megnyugvás mellett egy szép sál, sapka, ügyesebbeknek pulóver – kell ennél több?