Pszichológusok módszere az önmegismeréshez: a Johari-ablak

Kerekes Vivien
Írta: ,

A személyiség megismerése nem egyszerű feladat, ettől függetlenül mégis hosszú ideje foglalkoztatja az embereket ez a terület. Szakértők és pszichológusok számtalan tesztet és módszert dolgoztak ki azért, hogy közelebb kerüljünk a kérdés megválaszolásához: „Ki is vagyok én?". A Johari-ablak is ezzel a céllal jött létre, segítségével pedig te is izgalmas következtetéseket vonhatsz le saját magadról!

A Johari-ablak egy önismereti modell, amit kicsivel több, mint 60 éve fejlesztett ki két neves pszichológus.

Céljuk az volt, hogy az általuk készített, ablakra hasonlító ábra segítségével rájöjj, milyennek látnak téged a környezetedben élők, és te mennyire ismered saját magad.

A modell négy különböző területre osztja a személyiségjegyeidet: az első csoportba azok a tulajdonságok kerülnek, amiket mások tudnak rólad és te is tudod magadról; a másodikba azok, amiket amit mások tudnak, de te nem tudod magadról; a harmadikba amiket te tudsz magadról, de mások nem; az utolsóba pedig azok, amik előtted és mindenki más számára is rejtve van a személyiségedből. 

Az aréna a Johari-ablak első dimenziója, a teljesen nyílt terület.

Ide tartoznak azok a tulajdonságaid, amikkel te magad is tisztában vagy, és a környezeted is észrevette már.

Ez lehet például az, hogy mindenkivel nagyon kedvesen viselkedsz, vagy esetleg bármilyen szituációban magabiztosan lépsz fel.